Тренди інтернет-маркетингу 2024 року

Тренди інтернет-маркетингу 2024 року
0
0
151
8хв.

У сучасному цифровому світі онлайн маркетинг є одним із основних інструментів розвитку малого та середнього бізнесу. Цей курс продовжить змінюватися та адаптуватися до нових обставин, тенденцій ринку та змін у поведінці споживачів у 2024 році.

Щоб досягти успіху у 2024 році, потрібно багато чого зробити, але якщо ви знаєте тенденції, які будуть в майбутньому, вам буде легше планувати, розробляти стратегію та випереджати конкурентів.

У цій статті ми розглянемо тенденції цифрового маркетингу, на які слід звернути увагу у 2024 році, про які ми дізналися від наших експертів з інтернет маркетингу:

  • У розділі “Соціальні мережі” ми досліджуємо появу Instagram Threads; чому варто серйозно ставитися до LinkedIn і як штучний інтелект буде відігравати все більшу роль на платформах соціальних мереж.
  • Маркетинг, який використовує штучний інтелект, враховує роль маркетолога в розробці стратегії, характер самонавчальної природи технології, потребу в нових навичках і важливість спільного створення.
  • Стратегії оптимізації веб-сайтів зосереджені на підготовці до програми Google Search Generative Experience (SGE), з особливим акцентом на EEAT, цінність користувацького досвіду та цінний контент, який можна ділити.
  • Google Ads закликає нас розглядати штучний інтелект як помічника в контекстній рекламі та уникати тиску з боку представників Google щодо зміни кампаній.
  • Конфіденційність і безпека даних стають все більш важливими для стратегій інтернет маркетингу.
  • Що стосується кар’єри в онлайн маркетингу, то 2024 рік стане ринком роботодавців, і якщо ШІ не забере вашу роботу, то хтось, хто володіє навичками ШІ, зможе це зробити.

Тенденції соціальних мереж

Це буде ще один цікавий рік для соціальних мереж! У 2024 році платформи соціальних мереж продовжать боротьбу за увагу споживачів, і їм доведеться переглянути способи вимірювання успіху.

Також може відбутися зміна домінування, оскільки безперервна драма з X (колишній Twitter) залишає місце для нових платформ, таких як Instagram Threads і Bluesky, щоб зростати в популярності, в той час як інші мережі мають потенціал для завоювання нових позицій для органічного трафіку.

Тенденції соціальних мереж

Популярність Threads зростає

Компанія Meta запустила Threads у липні 2023 року і зараз стверджує, що має 100 мільйонів користувачів щомісяця, і ця цифра, без сумніву, зростатиме, оскільки минулого тижня сервіс нарешті запрацював у Європейському Союзі. Конкурент і альтернатива X, Threads використовується насамперед для обміну текстовими оновленнями та приєднання до публічних дискусій.

Порада від експерта: Як мінімум, бренди повинні бути присутніми на Threads, навіть якщо це просто захоплення імені користувача, оскільки кількість користувачів збільшиться у 2024 році. Проведіть дослідження. Подивіться, як його використовують інші бренди, наприклад, Canva, TedTalks. Зараз саме час поекспериментувати з платформою.

Коефіцієнт утримання – це новий показник залученості

Останніми роками маркетологи спостерігають зниження рівня залученості до органічної активності в соціальних мережах. Хоча на це є багато причин – якість контенту, час доби, пристрій – у 2024 році люди можуть відійти від залучення і зосередитися на утриманні користувачів.

Щоб боротися з цим, бренди створюють фантастичні кампанії в соціальних мережах, побудовані на розвазі, навчанні та інформуванні аудиторії. Ключовим моментом є стимулювання залучення за допомогою грайливості та креативності.

Експерти вважають, що соціальні медіа-платформи прагнуть досягти цього, тестуючи довші відео. Наприклад, TikTok запровадить 15-хвилинне завантаження – та зосереджуючись на тому, як бренди не лише залучають свою аудиторію, але й утримують глядачів.

Органічне охоплення LinkedIn домінує

LinkedIn щойно перетнув позначку в мільярд користувачів по всьому світу. Це дуже далеко від тих часів, коли LinkedIn був лише місцем для завантаження резюме та пошуку роботи!

У 2024 році лідери думок очікують на значне зростання органічного охоплення LinkedIn, що зараз є рідкістю для соціальних каналів.

Порада від експерта: У LinkedIn відбувається багато взаємодії між авторами. Ви можете переключитися на “Режим автора” в особистому профілі, що покращить ваш профіль і надасть вам доступ до більшої кількості інструментів. Що стосується платних медіа, то відеореклама, схоже, викликає найбільше залучення в LinkedIn.

Штучний інтелект інтегрується в соціальні платформи

Не дивно, що маркетологи в соціальних мережах використовують штучний інтелект для підвищення продуктивності. Такі інструменти штучного інтелекту, як ChatGPT і Midjourney, допомагають маркетологам придумувати концепції кампаній та ідеї для соціальних постів, а також допомагають створювати копії та перетворювати текст на зображення.

Паралельно з цим платформи соціальних мереж інтегрують штучний інтелект у свої платформи. Наприклад:

  • TikTok дозволяє налаштовувати свою стрічку на основі штучного інтелекту.
  • Instagram експериментує зі згенерованими АІ стікерами.
  • LinkedIn пропонує преміум-користувачам AI-функції, такі як допомога у створенні профілю з використанням ШІ та сигнали “Найкращі вакансії”.
  • YouTube експериментує з інструментами Dream Track for Shorts і Music AI.

Штучний інтелект у трендах онлайн маркетингу

Штучний інтелект у трендах онлайн маркетингу

Немає сумнівів, що штучний інтелект домінує в заголовках новин і кружляє голови багатьом маркетологам. У 2024 році ми прогнозуємо подальше експоненціальне зростання можливостей штучного інтелекту, що вимагатиме від бізнесу впровадження цієї технології та випередження швидкозмінного ландшафту.

“49% вартості NASDAQ і 25% фондового ринку США припадає лише на шість компаній, і всі вони працюють у сфері ШІ”, – заявив Брайан Коріш, засновник консалтингової компанії Elemental Intelligence, що спеціалізується на ШІ, і чемпіон DMI Global Champion.

Що це означає для маркетологів?

Маркетинг повинен взяти на себе відповідальність за стратегію ШІ

Існує певна плутанина щодо того, що робити зі штучним інтелектом. Оскільки відділи маркетингу знаходяться найближче до споживача, вони можуть діяти на випередження і просувати стратегію ШІ. Вони можуть використовувати знання, отримані під час взаємодії з клієнтом, щоб визначити можливості, які ШІ може принести для покращення того, що вже є в компанії.

“Маркетологи мають можливість володіти штучним інтелектом, тому що на даний момент він нікому не належить у компаніях. Це чудова можливість для маркетологів сказати: “Я збираюся опанувати це і стати людиною, яка допомогла розробити стратегію, яка вирішує, що ми будемо робити і як найкраще використовувати ШІ”, – сказав Кен Фітцпатрік, генеральний директор Інституту цифрового маркетингу.

Експерти вважають, що першим кроком є визначення типу компанії, в якій ви працюєте, а також її прагнення до змін і опір цим змінам. Після цього ви зможете стратегічно визначити та розставити пріоритети для проектів зі штучного інтелекту, отримавши необхідну підтримку від зацікавлених сторін.

Обираючи проект зі штучного інтелекту, маркетологи повинні вирішити, чи хочуть вони оптимізувати процеси, прискорити виробництво або трансформувати бізнес-модель:

  • Оптимізуйте: Зробіть свої внутрішні процеси більш ефективними (наприклад, використовуючи ChatGPT для написання маркетингових брифів).
  • Прискорюйте: Як ви можете використати ШІ, щоб покращити існуючі продукти або послуги? Подивіться на показники, які ви можете використовувати, і запитайте, чи додасть ШІ достатню споживчу цінність, щоб підвищити ціну на продукт.
  • Трансформуйте: Чи могли б ви використати ШІ для створення нового продукту, послуги або бізнес-моделі? Це чудова можливість обійти всю організацію і поговорити про проблеми, з якими стикаються люди в організації, і про те, як ШІ міг би вирішити ці проблеми.

SEO тенденції

SEO тенденції

SEO змінюється, і його майбутнє, схоже, буде більш орієнтованим на користувача і технологічним. У 2024 році ці зміни можуть бути кардинальними, оскільки штучний інтелект і машинне навчання допоможуть пошуковим системам видавати результати, засновані на намірах користувача.

Тож які тенденції SEO ми побачимо у 2024 році?

Пошукова система Google (SGE) буде розвиватися

Google SGE трансформує пошуковий досвід за допомогою генеративного ШІ. Мета – надати користувачам більш релевантну та вичерпну інформацію на основі запитань. SGE також надає релевантні посилання та має діалоговий режим, де користувачі можуть ставити додаткові запитання – по суті, вести бесіду з Google.

Цей досвід має бути впроваджений у 2024 році, і експерти вважають, що ці нові “знімки зі штучним інтелектом” матимуть величезний вплив на пошук.

Порада експерта: Проактивно відстежуйте, коли ви з’являєтесь у знімках штучного інтелекту. Оскільки, коли SGE буде повністю розгорнутий (ймовірно, на початку 2024 року) і ви отримаєте доступ до інструментів для початку аналізу, буде вкрай важливо, щоб дані розповідали історію.

Створюйте контент, про який варто говорити і яким варто ділитися

Створювати чудовий контент завжди було важливо, але у 2024 році, якщо ви хочете з’являтися в результатах пошуку, вам потрібно буде підвищити якість того, що ви створюєте.

В останні місяці ходили чутки про те, що зворотні посилання відмирають. Насправді, інтерв’ю зі співробітниками Google показали, що зворотні посилання не входять до трійки основних факторів ранжування.

Порада експерта: Google відображає відео у високоякісних знімках безпосередньо в каруселі SGE. Хоча якість ще не зовсім висока, варто очікувати, що відео, які можна відтворювати, стануть дійсно важливою частиною вашої контент-стратегії.

Створюйте якісний EEAT контент

Система EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) від Google – це не фактор ранжування, а компонент Керівництва з оцінки якості пошуку. Хоча ця система існує вже десять років, цього року Google додав додаткову літеру “Е” для “досвіду”.

Це важливо, оскільки штучний інтелект не може генерувати реальний досвід так, як це роблять люди. Це дає перевагу маркетологам людського контенту і підкреслює важливість залучення експертів для написання або наповнення контенту.

Зосередьтеся на коефіцієнті конверсії та UX

Google постійно вносить зміни, які впливають на вашу здатність охоплювати людей безпосередньо на сторінці результатів пошукової видачі (SERP) за допомогою кліків. На жаль, ви не можете це контролювати. Але ви можете контролювати користувацький досвід (UX).

Порада експерта: Коли Mozilla скоротила швидкість завантаження на одну-дві секунди, вона змогла покращити конверсію для Firefox приблизно на 14%. Невеликі зміни в UX і швидкості завантаження сторінок, а також зосередженість на коефіцієнті конверсії можуть мати велику віддачу.

Тренди PPC

Тренди PPC

В умовах такої жорсткої конкуренції за клієнтів, платна реклама пропонує компаніям спосіб націлити свою основну аудиторію на релевантні повідомлення. Модель з оплатою за клік (PPC) приваблює тим, що маркетологи можуть контролювати свої витрати і не виходити за рамки бюджету.

Не дивно, що лідером у цій сфері є Google. Світовий дохід Google у третьому кварталі 2023 року склав $76,7 млрд, з яких $59,6 млрд – від реклами Google. Це на 9,5% більше, ніж у попередньому році, що свідчить про апетит до платної реклами.

У 2024 році це зростання не демонструє ознак уповільнення, але слід враховувати деякі зміни, зокрема, розвиток штучного інтелекту.

Штучний інтелект – “помічник” Google Ads

У 2024 році Google збирається впровадити нові інструменти штучного інтелекту в Google Ads. Хоча це може бути корисно, ми також повинні бути скептично налаштовані, оскільки Google Ads, зрештою, заробляє гроші. Небезпека полягає в тому, що ШІ буде використовувати дизайн-інженерію і створювати упередження в таких речах, як алгоритми та макети оголошень.

“Google систематично зменшує контроль і передає ШІ багато функцій, які зазвичай виконували пошукові маркетологи”, – каже Катал Мелінн, директор з цифрового маркетингу, комерційний аналітик і фахівець з електронної комерції.

Таке використання ШІ обмежить ваш контроль над видимістю та ефективністю Google Ad. Це також призведе до надмірної оптимізації, оскільки він не може використовувати контекст або мову так само, як це може робити людина.

Тренди в стратегії цифрового маркетингу

Початок нового року – чудовий час для перегляду вашої стратегії цифрового маркетингу. Важливо з’ясувати, що спрацювало, а що ще важливіше – що ні.

Злагоджена стратегія може допомогти вам досягти ваших бізнес-цілей, чи то зростання, чи то підвищення впізнаваності бренду. Однак стратегія також скеровує вашу команду, щоб вони розуміли, на чому зосередити свої зусилля і до чого прагнуть.

У 2024 році цілісна стратегія ШІ стане обов’язковою умовою, тим більше, що, згідно з дослідженням Mesh-AI, лише 15% організацій мають чітко визначену та зрозумілу стратегію. Але які інші пріоритети?

Конфідeнційність даних

Зловживання даними та витоки даних завдають шкоди брендам не лише фінансово. Втрата довіри клієнтів і небажання ділитися особистими даними викликає вплив на вашу залученість і збір даних.

Згідно з дослідженням KPMG, 86% американців стурбовані конфіденційністю даних, а 68% стурбовані обсягом даних, які збирає бізнес.

Висновок

2024 рік буде цікавим і складним для маркетологів. Штучний інтелект змінює все: від поведінки споживачів та їхніх покупок до того, як працюють компанії та відділи.

З розмов з нашими експертами ми зрозуміли, що маркетологи повинні використовувати штучний інтелект, щоб бути ефективними у своїй роботі. Навіть якщо зараз штучний інтелект не впливає на вашу роботу, це станеться в майбутньому. Тому почніть вивчати технологію і використовуйте деякі з платформ. Інакше ви ризикуєте залишитися позаду!

Подумайте, які тренди важливі для вас, і зосередьтеся на тому, чим ви зможете скористатися у 2024 році.

Сергій Кравченко

Lead Panda є висококваліфікованим експертом в галузі інтернет-маркетингу і SEO з багаторічним досвідом. Маючи успішний трек-рекорд у створенні та впровадженні стратегій цифрової реклами для різних бізнесів, ми завжди прагнемо ділитися своїми знаннями та найкращими практиками з іншими професіоналами галузі, надаючи цінну інформацію та поради на своєму сайті.
Соц. мережі:
Посилання на сайт:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

Бюджетування витрат в арбітражі трафіку

Арбітраж трафіку має багато переваг для бюджетування. Наприклад, ви можете значно заощадити гроші на тестуванні рекламних кампаній і не турбуватися про витрати на залучення клієнтів. Крім того, великою перевагою партнерського маркетингу є те, що він має найменший рівень ризику, оскільки ви платите партнерам комісійні лише за результати та ефективність. Однак партнерський маркетинг вимагає певних витрат, як і будь-яка інша бізнес-діяльність. Для арбітражу трафіку необхідний стратегічний підхід, який базується на трьох основних принципах: Реалістичність: Бюджет повинен бути реалістичним, враховуючи наявні ресурси та потенційні доходи. Важливо не переоцінювати потенціал вашої кампанії. Гнучкість: Оскільки ринок арбітражу трафіку постійно змінюється, бюджет має бути достатньо гнучким, щоб адаптуватися до нових обставин. Ресурси призначені для: Розподіл бюджету між різними каналами та стратегіями має бути розумним і зосередженим на максимізації ROI. Чіткий контроль: Щоб ефективно керувати бюджетом і уникнути перевитрат, важливо мати чіткий механізм моніторингу та контролю...
129
8хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали