Приручити ChatGPT

Приручити ChatGPT
2
0
210
6хв.

Приручити ChatGPT. Як формулювати запити для кращих результатів.

Приручити ChatGPT

Нейромережа ChatGPT – одна з найсучасніших нейронних систем з величезною базою даних і самонавчанням. На сьогодні вже понад 200 мільйонів людей щотижня використовують чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT від компанії OpenAI. Але, як найкраще взаємодіяти з ChatGPT? Фактично не існує правильного чи неправильного способу спілкування з цим інструментом на базі машинного навчання. Ви дійсно можете писати йому будь-що та отримувати ті чи інші результати. Однак є деякі рекомендації, які допоможуть сформулювати правильні запити, що сприятимуть отриманню кращого результату. Розробники мовної моделі, компанія OpenAI, постійно вносять корективи, тому ChatGPT розвивається й оновлюється теж постійно.

Як ефективно використовувати ChatGPT

Варто розуміти, що ChatGPT — це не пошуковик типу Гугл, а справжній асистент. Він знає дуже багато всього та спілкується кількома мовами. Але дуже важливо давати йому правильний запит — промпт. Так він зможе краще зрозуміти своє завдання та надати максимально точну відповідь.

Приручити ChatGPT

Отже, правильний алгоритм запиту:

  1. Найкраще починати запит зі слів-дій, наприклад, “створи”, “придумай”, “вигадай” і т.д. Ви можете уточнити стиль листа, визначити роль автора і вказати формат матеріалу. Також корисно розповісти кілька слів про тему, щоб дати нейромережі ясніше уявлення про контекст. Додавайте більше контексту і конкретики, з ними відповідь буде набагато точнішою.
  2. Уникайте абстрактних понять та заперечень. Складно передбачити, як нейромережа інтерпретує такі поняття, як “дружба”, “краса”, “що буде через тисячу років?”, “чи що таке любов”. Натомість замість “любов” можна написати “молода пара на побаченні в парку атракціонів”, щоб отримати більш конкретний результат. 
  3. Додавайте обмеження на кількість символів у відповідь, таким чином ви задасте певний обсяг. Особливо це допомагає під час написання будь-яких заголовків або ж пари абзаців.
  4. Давайте джерела для натхнення. ШІ знає безліч художніх стилів, письменників, художників, фотографів та інших творчих особистостей. Включивши в запит ім’я відомого культурного діяча, можна отримати цікавий і унікальний результат.

Важливо пам’ятати, що під час підготовки зображень чи текстів для комерційних цілей таких запитів варто уникати, адже такі експерименти можуть призвести до можливих позовів за порушення авторських прав.

  1. Ставте приклади. Можливо, ви захочете підготувати один і той самий контент для різних каналів – Twitter, Facebook чи LinkedIn. Текст повинен бути адаптований до тону і формату цільового каналу.

Приклад для Twitter: Сформулюй згенерований текст у кілька твітів. Пам’ятай, що максимальна довжина одного твіту – 280 символів. Використовуй короткі речення і не розтягуй їх на кілька твітів. Починай твіти з послідовної нумерації.

Приклад для Linkedin: Сформулюй згенерований текст як пост у LinkedIn. Май на увазі, що максимальна довжина – 3000 символів. Структуруй основні пункти тексту у вигляді маркованого списку. Почни із захопливого тизерного речення і закінчи закликом до дії для більшої залученості.

Лайфхак. Якщо сумніваєтесь, чи зможете чітко сформулювати запит до ChatGPT, попросіть його зробити це замість вас. Дайте чат-боту завдання: «Напиши для мене промпт, який би точніше описував наступну тематику: “Як змінилась сфера гембліну в України за останні 2 роки». Тоді сформульований ним запит скопіюйте та вставте у чат.

При формуванні запитання до нейромережі ChatGPT варто уникати:

  • запитань, на які немає чіткої відповіді
  • відкритих запитань або двозначних формулювань

Приручити ChatGPT

Ще кілька лайфхаків для створення якісних інструкцій для ШІ

Зверніть увагу на балакучість. На той промпт-запит, який ви створили, чат може давати як розлогу відповідь, так і лаконічні підказки. Якщо ж більшість ваших завдань для чатів вимагають схожих за розмірами відповідей, то ви можете в тому ж полі обмежити умовну «балакучість чату» — Verbosity. Розглянемо 5 градацій Verbosity, за допомогою яких можна контролювати деталізацію відповідей. 

  • Рівень 0: Дуже лаконічні відповіді, тобто фактичні або прямі вказівки без додаткових пояснень
  • Рівень 1–2: Відповіді будуть більш детальними, з певними поясненнями або контекстом
  • Рівень 3–4: Такі відповіді будуть більш розширені, з прикладами, роз’ясненнями та глибшим аналізом.
  • Рівень 5: Максимально деталізовані та інформативні відповіді, які охоплюють усі аспекти питання з широкими поясненнями та можливими варіантами рішень.

Висновок

Промпти/запити/інструкції – це ключовий інструмент для взаємодії з інтелектуальною моделлю ChatGPT. За допомогою них ви можете керувати процесом генерації тексту та отримувати більш точні та якісні відповіді. Однак, варто пам’ятати – з ChatGPT потрібно бути дуже обережним у всьому, що стосується оновлень та нових даних, не покладатися повністю та завжди перевіряти написане. Він запросто поділиться неактуальною документацією чи згенерує стару версію, яка не буде працювати.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

9 вересень 2024

Як працює омніканальний маркетинг

Як працює омніканальний маркетинг: важливі трансформації взаємодії з клієнтом. Розбираємось для чого його впроваджувати. Ви знали, що 86% покупців регулярно перемикаються між двома і більше сайтами? Вони не просто «переходять» з одного інтернет-магазину до іншого, від ноутбуків до смартфонів і планшетів, від сайтів з одягом до прикрас чи годинників. Це і є основні причини, чому 87% роздрібних продавців вважають, що омніканальна маркетингова стратегія пріоритетна для їхнього бізнесу. Дослідження Harvard Business Review, проведене ще у 2017 році серед 46 000 покупців, показали, що: 7% купували виключно в інтернеті 20% були покупцями лише в магазині 73% послуговувались кількома каналами Як бачите, у цьому випадку правило «Більше — значить краще» працює добре.  Що таке омнікальний маркетинг? Омніканальний маркетинг – це створення присутності вашого бренду в декількох онлайн-каналах (веб-сайт, додаток, соціальні мережі, електронна пошта, SMS, WhatsApp) і офлайн (роздрібний магазин, івенти, кол-центр), забезпечуючи при...
177
8хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали