Жінки в діджиталі: ламаємо стереотипи та будуємо нове майбутнє

Жінки в діджиталі: ламаємо стереотипи та будуємо нове майбутнє
0
0
157
8хв.

Жінки в діджиталі: ламаємо стереотипи та будуємо нове майбутнє

Digital — динамічний світ, який постійно розвивається, де цінуються знання, креативність, логічне мислення та прагнення до інновацій. Ці якості не мають гендерної приналежності, тому все більше жінок обирають для себе кар’єру в галузі Digital.

Ще 15 років тому ставлення до жінок у цій сфері було інакшим. Поширеними були анекдоти та стереотипи, які принижували їхні здібності та знецінювали внесок. Наприклад: жінка-програміст — це як морська свинка, адже немає нічого спільного ані з морем, ані зі свинею.

На співбесідах в компаніях було нормою навіть не розглядати жіночі резюме, а самих кандидаток підозрювали у бажанні швидкого шлюбу за розрахунком та прогнозували їм через рік-два декрет.

Сьогодні такі висловлювання неприпустимі. Складно уявити, що можемо почути такі думки цілком серйозно. 

За даними дослідження DOU, проведеного 12 червня 2023 року, 23% українських IT-фахівців — жінки. Цей значний показник свідчить про те, що жінки успішно опановують технічні спеціальності та роблять вагомий внесок у розвиток IT-індустрії, а сама галузь стає відкритішою та привітнішою до фахівців, незалежно від гендеру.

Жінки зробили вагомий внесок в розвиток Digital-індустрії та продовжують розвивати її й зараз. Сміливо можемо казати про розробниць, дизайнерок UX/UI, програмісток, медіабаєрок і це норма.

Affilate marketing — сучасна галузь, що не має гендерних обмежень і може стати реальною можливістю для жінок досягти фінансової незалежності та самореалізації. Кількість успішних арбітражниць зростає, адже професійні успіхи не залежать від гендера.  

Важливо усвідомлювати, що шлях до гендерної рівності, зокрема в Digital, ще триває. 

Тому фемінітиви, що притаманні українській мові, ще можуть дивувати.  

Використання фемінітивів у сферах, які традиційно вважалися «чоловічими», допомагає зробити простір інклюзивнішим та комфортнішим для всіх.

І якщо хтось ще вважає технічні професії «нежіночими», багато видатних жінок з цим посперечалися б.

Нумо знайомитися з найяскравішими жіночими постатями, які протягом історії зробили значний внесок у розвиток комп’ютерних технологій.

Ада Лавлейс (1815-1852)

Британська вчена, донька відомого поета Джорджа Байрона, вважається першою програмісткою у світі.

Співпрацювала з Чарльзом Беббіджем над його механічною аналітичною машиною.

Виявляється, Ада Лавлейс створила першу комп’ютерну програму за 100 років до її реалізації — алгоритм для обчислення чисел Бернуллі.

Також вона описала принцип роботи аналітичної машини, що згодом став основою для сучасних комп’ютерів.

На честь Ади Лавлейс назвали мову програмування, а в день її народження, 10 грудня, відзначається День програміста.

 

Геді Ламар (1914-2000)

Австрійська та американська акторка та винахідниця.

Разом з композитором Джорджем Антейлом розробила метод шифрування, який згодом став основою для технологій Wi-Fi, Bluetooth та GPS.

На жаль, її винахід не відразу був гідно оцінений, але згодом вона отримала патент та визнання за свою роботу.

За твердженням австрійської акторки Аніти Цієр, Геді Ламар народилася в родині банкіра з єврейської сім’ї зі Львова, а мати дівчини була піаністкою, родом з Будапешта.

 

Ґрейс Гоппер (1906-1992)

Американська математикиня та адміралка ВМС США.

Одна з перших стала програмісткою обчислювальної машини Mark I, створила програми автоматичної обробки таблиць даних та розробила перший компілятор для мови програмування. Саме нею було запропоновано термін «bug» (комп’ютерна помилка) та «debugging» (налагодження).

Зробила значний внесок у розвиток мови програмування COBOL, що й досі використовується в економічній галузі та допомагає в розв’язанні бізнес-задач. 

 

Мері Лі Вудс (1924-2017)

Англійська математикиня та програмістка.

Хист до математичних наук проявився ще в дитячі роки. Маленька Мері вивчала програму поза шкільного курсу, щоб дізнатися більше. Відмінне навчання в університеті стало пропускним квитком до компанії, яка створювала комерційні комп’ютери. 

Вона займалася розробкою алгоритмів, тестуванням роботи обладнання і програмуванням. Завдяки Мері Лі Вудс було створено ЕОМ Manchester University Mark 1, Ferranti Mark 1 і Mark 1 Star.

А творець інтернету, геніальний Тім Бернерс Лі — її син, якому саме вона з дитинства прищепила любов до точних наук і програмування.

 

Марісса Майєр (1975-)

Американська IT-підприємниця, перша жінка в компанії Google і найуспішніший керівник Yahoo!.

Випускниця Стенфордського університету здобула ступінь зі штучного інтелекту, який тоді ще лише зароджувався. 

В 1999 році Марісса приєдналася до перспективної компанії Google. Розробила корпоративну культуру компанії й займалася стажуванням перспективних молодих фахівців. 

13 років вона займалася програмуванням, дизайном, системою штучного інтелекту та пошуку. Завдяки їй ми користуємося Google-картами та бачимо сучасний Google таким, як він є.

Досі ім’я Марісси постійно з’являється в рейтингах найвпливовіших жінок світу.

В часи, коли роль жінки здебільшого обмежувалася побутом та обслуговуванням родини, ці відкриття та винаходи стали справжньою революцією.

Жінки роблять успішну кар’єру в різних IT-спеціалізаціях. За даними, опублікованими DOU, половина всіх айтівців — розробники і лише 8 % з них — жінки. 

Значно більше жінок серед дизайнерів — 48%, серед менеджерів — 39 %, в QA —  36 %. Найбільшу частку відносно чоловіків жінки становлять у спеціалізації HR/Recruiting — 92 %, Customer Success — 73 % та Marketing — 64%.

Важливо пам’ятати, що в сучасному світі сексизм та ейджизм неприпустимі.  

В Lead Panda працюють справжні експерти та експертки.

Ми щиро любимо, поважаємо та цінуємо усю нашу команду за їхній професіоналізм та розум. Досвід, професійні якості та особисті надбання — ось, що дійсно має значення. 

Ламаймо стереотипи та гайда впроваджувати принципи поваги та субординації.

Збудуємо разом IT-майбутнє, де панують рівність та гендерна інклюзивність!

Сергій Кравченко

Lead Panda є висококваліфікованим експертом в галузі інтернет-маркетингу і SEO з багаторічним досвідом. Маючи успішний трек-рекорд у створенні та впровадженні стратегій цифрової реклами для різних бізнесів, ми завжди прагнемо ділитися своїми знаннями та найкращими практиками з іншими професіоналами галузі, надаючи цінну інформацію та поради на своєму сайті.
Соц. мережі:
Посилання на сайт:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

Як заробити на мобільних проксі

Мобільні проксі є унікальною можливістю не тільки для обходу блокувань і анонімізації, а й для створення так званої "проксі ферми" з метою заробітку. Шляхом налаштування власних серверів і пропозиції послуг підключення іншим, можна розвинути прибутковий бізнес. У нашому огляді ми дослідимо, як ефективно організувати проксі ферму для заробітку та які фінансові результати можна очікувати від такої діяльності. Що таке мобільні проксі Проксі виступає в ролі посередника між кінцевим користувачем і веб-сторінкою, до якої здійснюється доступ. Мобільні проксі являють собою справжні IP-адреси, видані мобільними інтернет-провайдерами своїм абонентам. Це означає, що будь-які запити в інтернет, зроблені користувачем, проходять через мережу мобільного оператора під його унікальним IP. У результаті, веб-сайти бачать ці запити як такі, що надходять від стандартних користувачів. Що таке ферма мобільних проксі Мобільна проксі-ферма являє собою мережу мобільних пристроїв, які використовуються в трафіковому арбітражі для виконання операцій з обробки та...
614
10хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали