Геотаргетинг та його роль в медіабаїнгу

Геотаргетинг та його роль в медіабаїнгу
0
0
250
8хв.

Застосування географії в продажах сьогодні — важливий і популярний інструмент в руках маркетологів. Користувачі діляться інформацією про себе в соціальних мережах, їх поведінку можна відстежити за IP-адресами. У пошуках потрібного товару або послуги вони використовують “Карти” та “Пошук”.

Все це робить можливим географічне таргетування. За допомогою нього рекламні повідомлення стали більш цільовими, що допомагає маркетинговим кампаніям привертати більше конверсій.

Що таке геотаргетинг?

Геотаргетинг – це алгоритм веб-розробки та інтернет-маркетингу, який видає вміст відповідно до географічного положення користувача.

Геотаргетинг та його роль в медіабаїнгу

Цей механізм показу реклами та контенту дозволяє максимально точно сегментувати цільову аудиторію. На простому рівні це використання даних про місцезнаходження споживача (країна, місто). Більш точна інформація про геолокацію дозволяє зібрати ще більше даних про відвідувача та його інтереси, що допомагає зробити рекламу максимально релевантною.

Залежно від завдань та особливостей бізнесу геотаргетинг використовують у пошуковій, контекстній та медійній рекламі, у соціальних мережах та SEO-оптимізації.

Для чого потрібен географічний таргетинг?

Складно сказати, в якій ситуації геотаргетинг не буде корисним. Для деяких сфер діяльності його використання є необхідним. Йдеться про:

  • Регіональні компанії, які пропонують свою рекламу лише релевантній ЦА і, відповідно, раціонально використовують рекламний бюджет.
  • Бізнеси, які не передбачають продажів онлайн, але можуть залучити більше клієнтів, розповівши про себе зацікавленій аудиторії у близькому оточенні.
  • Компанії, що працюють виключно на доставку або надають послуги лише на місцях. У цьому випадку ефективніше шукати клієнта, орієнтуючись на локацію, а не на стать, вік, інтереси. Крім того, якщо компанія заявляє про доставку протягом, наприклад, години, то слід налаштувати рекламу лише на тих, кому вона встигне довезти свій товар.
  • Сферу послуг (медичні центри, салони краси, фітнес-клуби, адвокатські контори та ін.).

Проте навіть національні бренди зможуть впевненіше почувати себе на ринку, якщо будуть налаштовувати кампанії під конкретні області. Крім того, більш цілеспрямована реклама допоможе краще розуміти, хто є вашими клієнтами.

Як працює геотаргетинг?

Геотаргетинг та його роль в медіабаїнгу

Він присутній на всіх основних платформах управління рекламою. Налаштувати геотаргетинг можна практично у будь-якій рекламній системі: Google Ads, Facebook Ads Manager та інші.

Перед тим, як розпочати налаштування, маркетингова команда повинна детально вивчити географію своєї аудиторії. Визначити, якого масштабу вони хочуть її бачити, наскільки індивідуалізованою вона повинна бути. Орієнтуватися на відвідувачів, базуючись на їх минулих або поточних візитах?

Чим більше ви знаєте про клієнтів, тим ефективнішою буде ваша рекламна кампанія. Щоб точніше дізнатися місцезнаходження користувача, застосовують наступні технології:

  • IP-адреси для визначення місць перебування через стаціонарні пристрої;
  • дані зі станцій мобільних мереж для отримання інформації про користувача за місцезнаходженням пристрою;
  • файли cookie – це дані за запитами, рухами користувача, які залишаються в історії браузера;
  • запити в пошукових системах з вказанням локації, наприклад, “кемпінги в Римі”, “ремонт телефонів в Одесі” і т.д.;
  • дані з соцмереж – інформація, якою користувачі діляться в соцмережах (про місце проживання, роботу, відмітки про відвідані місця).

Усі ці інструменти допомагають налаштувати максимально релевантні покази.

Переваги та недоліки геотаргетингу

Переваги геотаргетингу:

  1. Збільшення конверсії завдяки:
  • високій точності визначення локації цільової аудиторії;
  • розподілу бюджету за регіонами (ціна за клік залежить від геозони);
  • залученню клієнтів, які перебувають поблизу;
  • вивченню поведінки, смаків та вподобань клієнтів через історії їхнього пошуку;
  • локалізації посадкових сторінок.
  1. Зниження конкуренції. Геотаргетинг дозволяє регіональним компаніям не зосереджуватися на пошуковій оптимізації, коли вони конкурують з великими бізнесами національного масштабу в пошукових системах. Потрібно лише налаштувати рекламу на певний регіон.
  2. Оптимізація бюджету.

Інструменти Google Analytics дозволяють підприємцю відстежувати ефективність маркетингових кампаній в розрізі географії. Це допомагає оптимізувати використання бюджету.

Недоліки:

  1. Розуміння аудиторії. Потрібне знання цільової аудиторії за географічним критерієм.
  2. Помилки при налаштуванні. Існує ризик втратити клієнтів через надання занадто суворих обмежень.
  3. Ймовірність похибки. Зібрані системою дані будуть не зовсім точними, якщо створюється вузькоспеціалізована вибірка.
  4. Конфіденційність користувачів. З використанням VPN та можливістю приховати IP стає складніше визначати місцезнаходження.

Зрештою, геотаргетинг – це не лише інструмент маркетингу, але й мистецтво збалансованого використання технологій і стратегій для досягнення максимальних результатів. Чи вдається вам з ним справлятись? А також діліться фак-апами, які у вас траплялись – нам цікавий ваш фідбек!

Навчання арбітражу трафіку: Як знижувати витрати

Арбітраж трафіку – це просування продуктів рекламодавців з винагородою – конкретною сумою за кожен продаж. Давайте розберемося, чи можна зекономити бюджет на рекламі, як варто взагалі це робити і як оптимізувати витрати. Що таке заробіток в арбітражі? Поговоримо докладніше про те, що взагалі таке заробіток в арбітражі трафіку. Вебмайстер, або арбітражник, підключається до оферти – пропозиції рекламодавця. Припустимо, він готовий платити $15 за кожен продаж товару, а саме – за оплачене замовлення. Арбітражник привертає трафік рекламою і витрачає на нього $150, рекламодавець отримує з нього 56 заявок і виплачує $500. Отже, чистий прибуток вебмайстера склав $350. Це і є заробіток на арбітражі: чим більше різниця між сумою, отриманою від рекламодавця, і сумою, витраченою на рекламу, тим вищий дохід. Є сенс економити на трафіку, щоб отримувати більший прибуток. Економити бюджет в арбітражі трафіку можна і потрібно, адже якщо ви витратите занадто...
195
9хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали