Ерік Шмідт: Чому Google відстає у ШІ технологіях

Ерік Шмідт: Чому Google відстає у ШІ технологіях
0
206
5хв.

Колишній генеральний директор Google Ерік Шмідт несподівано висловився з різкою критикою до компанії, звинувативши її в неправильній організації робочого процесу і в тому, що вона поступається в перегонах за лідерство в галузі ШІ.

Ерік Шмідт: Чому Google відстає у ШІ технологіях

Шмідт зробив свою заяву під час зустрічі зі студентами Стенфордського університету. Коли його запитали, чому Google відстає від інших гравців у сфері ШІ, він відповів:

 «Google обрала пріоритетом баланс між роботою та особистим життям, дозволяючи співробітникам рано йти з роботи і працювати віддалено, замість того щоб зосередитися на перемозі». 

На думку колишнього керівника, «стартапи процвітають, тому що їхні співробітники працюють 24/7».

Він також підкреслив, що без великих зусиль і понаднормової роботи успіху не досягти: 

«Вибачте за прямоту, але якщо ви закінчите університет і вирішите запустити власну компанію, ви навряд чи дозволите своїм співробітникам працювати з дому або приходити на роботу лише один день на тиждень, якщо плануєте успішно конкурувати з іншими стартапами».

Нагадаємо, що ще 2022 року Google впровадила гібридну модель роботи, за якою співробітники мають перебувати в офісі три дні на тиждень, а два дні можуть працювати віддалено. Однак торік компанія визнала, що відстежує відвідуваність офісу і враховує цей показник під час оцінки ефективності роботи.

Спікер зазначив, що Google зробила значні відкриття у сфері штучного інтелекту ще 2017 року, але втратила лідерські позиції. «Вони ніби передали ініціативу OpenAI, і навіть в останньому рейтингу, який я бачив, Клод від компанії Anthropic був на вершині списку. Я обговорив це з генеральним директором Google Сундаром Пічаї, але його відповідь була досить неясною. Можливо, у вас є більш точна або об’єктивна версія того, що відбувається», – поділився Шмідт.

Коли його запитали про порушення авторських прав під час навчання ШІ, Шмідт висловив думку, що успішні стартапи можуть привласнювати чужу інтелектуальну власність і потім звертатися до юристів для «врегулювання питань».

«Якщо TikTok заблокують, я пропоную вам зробити наступне: дайте своїй мовній моделі команду – створити копію TikTok, перейняти всіх користувачів, забрати всю музику, налаштувати її під мої вподобання, зібрати застосунок за 30 секунд, випустити його, а якщо за годину він не стане вірусним, спробуйте що-небудь інше в тому ж стилі», – сказав він.

Якби ви виявилися підприємцем із Кремнієвої долини, яким, можливо, одного разу станете, то, найімовірніше, ви б найняли безліч юристів, щоб розібратися з правовими питаннями. Але який сенс, якщо ніхто не користується вашим продуктом, навіть якщо ви повністю скопіювали чужий контент? – підсумував він. Ведучий заходу нагадав Шмідту, що все, що відбувається, фіксується на камеру, але той з упевненістю додав, що лише описує реалії бізнесу в Кремнієвій долині.

Ерік Шмідт пішов з посади генерального директора Google 2009 року, а 2015-го – з посади голови ради директорів. Незважаючи на це, він продовжує залишатися помітною фігурою в Кремнієвій долині. Під час однієї зі своїх промов Шмідт згадав про свою участь в інвестиціях у французький стартап Mistral і співпрацю з американською армією в розробці озброєнь.

Після того як його слова почали розлітатися у ЗМІ, відеозапис із заходу несподівано зник з YouTube-каналу університету. В інтерв’ю для The Wall Street Journal Шмідт визнав, що припустився помилки у висловлюваннях про Google і його робочий час, і попросив видалити відеозапис.

Поділіться своєю думкою!

TOP