Все про абстракцію блокчейна

Все про абстракцію блокчейна
1
0
177
7хв.

Абстракція блокчейна. Розбираємось що це таке, як працює і для чого потрібне?

Все про абстракцію блокчейна

Поняття «абстракція» використовується в різних сферах для позначення процесу поділу технічної складової продукту та досвіду користувача. Наприклад, щоб надіслати електронний лист, людині не потрібно розуміти відмінності між поштовими протоколами IMAP та POP3 або вивчати структуру даних SMTP.

Відповідно, під абстракцією блокчейна мається на увазі відділення технічних характеристик децентралізованих мереж від інтерфейсу користувача і досвіду взаємодії з побудованими на них додатками. Серед перших можна виділити:

  • застосування газових токенів для оплати транзакцій
  • складну механіку створення та управління криптовалютними гаманцями
  • необхідність переводити активи між різними мережами.

Як працює блокчейн-абстракція?

Ефективність

Уявіть, що ви можете надсилати повідомлення лише з iPhone на інший iPhone, але не на телефони Android. Це було б неефективно й непрактично. Так само користувачі повинні мати можливість взаємодіяти з децентралізованими програмами (dApp) між різними блокчейнами без зайвих перешкод.

Мета блокчейн-абстракції – усунути або приховати складності блокчейн-технології, дозволяючи користувачам зосередитися на функціональності та перевагах dApp, які вони використовують. Наприклад, якщо Сара хоче використовувати новий dApp під назвою XYZ, їй не потрібно турбуватися про те, на якому блокчейні він побудований. З точки зору користувача, вона просто хоче, щоб він добре працював і виконував свою мету.

Так само мільйони людей користуються інтернетом щодня, але лише менший відсоток розуміє технологію, що стоїть за цим і як вона працює. Поки він працює за призначенням і додає цінність для користувачів, у звичайного користувача немає причин повністю розуміти його технічні деталі.

Основні переваги абстракції блокчейну

  • дефрагментація ліквідності та аудиторії. Абстракція стирає бар’єри, що ускладнюють рух капіталу та користувачів між різними блокчейнами, сприяючи таким чином об’єднанню ліквідності та створенню глобальної Web3-спільноти;
  • покращення інтерфейсу. Інструменти абстракції дозволяють усунути з процесу використання програм складні елементи, на кшталт необхідності генерувати мнемонічні фрази або підтверджувати кожну взаємодію зі смарт-контрактом;
  • розширення можливостей розробників. За рахунок дефрагментації творці продуктів не обмежуються базою користувача або обсягом капіталу в тому чи іншому блокчейні і можуть вибирати інфраструктуру, виходячи з технічних потреб;
  • підвищення сумісності із традиційними платформами. Один із напрямків абстракції передбачає створення легкого досвіду використання Web2- та Web3-платформ. Наприклад, через загальні інтерфейси, як у випадку з Blinks у Solana.

Побічно абстракція блокчейна також веде до зміни сприйняття індустрії — від PvP-арени, де проект може отримати аудиторію чи ліквідність лише за рахунок конкурентів, до єдиного Web3-простору із загальними ресурсами.

Все про абстракцію блокчейна

Складності реалізації

Різнорідний ландшафт блокчейн-індустрії та відсутність усталених стандартів створюють бар’єри для реалізації абстракції відразу на кількох рівнях:

  1. Економічному. Ліквідність – основний ресурс блокчейн-екосистем. Вона приваблює користувачів та розробників, тобто створює конкурентну перевагу, тому кожна мережа бореться за капітал та перешкоджає його відтоку. Така фрагментація ускладнює створення комплексних мультимережних платформ та провокує навмисну ​​технічну несумісність.
  2. Культурному. Це виражається в трайбалізмі спільноти та навмисній технічній ексклюзивності продуктів, які прагнуть таким чином захиститися від конкурентів. 
  3. Технічному. Різні мережі можуть використовувати різні мови програмування, стандарти адрес, методи шифрування, архітектуру блоків і так далі, що вимагає від розробників адаптації програми для кожної екосистеми і ускладнює взаємодію між ними. Саме тому нам досі потрібні мости, обгорнуті токени чи централізовані сервіси, які усувають ці несумісності.

Деякі з цих бар’єрів допоможуть подолати загальний розвиток технологій, але для усунення інших потрібен зсув у свідомості учасників ринку. Зокрема, перехід від трайбалізму до універсальнішого сприйняття промисловості. Іншим важливим аспектом є переорієнтація розробників із проблем «внутрішнього» користувача на потреби аудиторії за межами Web3.

Висновок

Блокчейн-абстракція відноситься до спрощення взаємодії між різними блокчейн-мережами. Переваги блокчейн-абстракції включають дефрагментацію ліквідності й спрощену розробку. Вона стикається з проблемами у вигляді централізації і ризиків безпеки, а також потенційними проблемами сумісності. Однак абстракція може прокласти шлях до сумісних і зручних для користувача блокчейн-екосистем.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

17 серпень 2024

Редирект — що це і навіщо його використовують

Що таке редирект, якими вони бувають і навіщо їх використовувати. Редиректи не тільки спрощують навігацію сайтом, а й впливають на його видимість у пошукових системах. Уміння вибрати правильний тип редиректу і налаштувати його – це майстерність, яка дає змогу SEO-фахівцям гнучко керувати веб-ресурсом і підвищувати його результативність. Адже правильно налаштовані редиректи допоможуть зберегти посилання на сайт, не втратити відвідувачів, поліпшити ранжування в пошуковій видачі та отримати конкурентну перевагу. Що таке редирект? Редирект (перенаправлення) — автоматична переадресація користувача на URL, відмінну від спочатку запитаного. Якщо внутрішній редирект налаштований коректно, процес перенаправлення залишається непоміченим. Переадресація може бути виконано на рівні веб-сервера, коли він отримує запит від користувача, або на рівні коду сторінки, коли скрипт веб-сторінки відправляє запит на перенаправлення  користувача. Як це працює? Припустимо, користувач (браузер) звертається до сторінки за адресою https://inweb.ua/seo, а сервер сайту віддає користувачеві код відповіді 301 і перенаправляє...
183
6хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали