Що таке seed-фраза для криптогаманця?

Що таке seed-фраза для криптогаманця?
2
0
209
7хв.

Що таке seed-фраза для криптогаманця? Як вона працює та як її убезпечити.

Що таке seed-фраза для криптогаманця?

Сід-фраза (seed phrase) – це послідовність з 12 або 24 випадкових слів, які містять інформацію, необхідну для відновлення втраченого або пошкодженого криптовалютного гаманця. Її також називають мнемонічною фразою і вона вважається ключем безпеки для цифрових активів, що знаходяться на особистому зберіганні.

Іноді seed-фразу називають “фразою відновлення” або “резервною фразою”. Деякі використовують цей термін як синонім “закритого ключа”, що є помилкою, адже це різні речі.

Що важливо знати?

Холодний гаманець оберігає ваші криптоактиви в момент користування, що робить ваші транзакції безпечними, ізольованими від інтернету та відповідно від вірусів та хакерів. Ви можете його розбити чи загубити, а гроші нікуди не дінуться. Фраза відновлення — це єдиний ключ від вашого сейфа з грошима. Та якщо хтось знає вашу сід фразу, то зможе відкрити ваш баланс на окремому пристрої й вивести гроші. 

Для прикладу, щоб вгадати seed із 12 слів – необхідно перебрати 2048 слів у 12 ступені. А щоб вгадати seed із 24 слів – 2048 у 24 ступені.

FAQ

Чим відрізняється сід-фраза від мнемонічної фрази? Нічим. Це синоніми.

Хто творить сід? Де мені взяти сід-фразу? При первинному налаштуванні/запуску/створенні криптогаманця сід-фраза генерується комп’ютером.

Чи можу я придумати сід-фразу самостійно? Ні. Сід – це складне математичне шифрування, де останнє слово прямо залежить від перших 23 слів.

Що таке BIP39

BIP39 (Bitcoin Improvement Proposal 39) – це стандарт, який використовується для створення та управління Seed-фразами в криптовалютних гаманцях. Він визначає процес генерації мнемоніки (мнемонічна фраза), яка є послідовністю з 12, 15, 18, 21 або 24 слів, що використовуються для створення і відновлення криптовалютних гаманців. Ці фрази генеруються на основі випадкового набору бітів і можуть бути перетворені на сід (seed) — бінарний код, який використовується для створення майстер-ключів та наступних приватних ключів. BIP39 значно спрощує процес резервного копіювання та відновлення гаманців, роблячи його зручнішим та безпечнішим для користувачів.

Для просуненних користувачів

На деяких холодних гаманцях (Ledger, Trezor) існує додаткова функція – 25 слово. 

Це слово, яке ви вигадуєте самостійно, воно може бути довжиною до 100 символів. Завдяки йому ви створите гаманець в гаманці, так би мовити, прихований баланс, на який можна перевести більшість коштів. Відкрити цей баланс можна використовуючи фразу відновлення з 24 слів та окремо ввести 25 слово. 

Тобто якщо зловмисник поцупить вашу сід-фразу, він зможе побачити лише нулі або якісь невеличкі суми, а ось значна решта буде захищена цим 25 словом. 

Довідка: Найвідоміші випадки обкрадання криптовалюти через отримання доступу до гаманців внаслідок вкраденої seed-фрази:

  • У знаменитого актора Білла Мюррея викрали 119.2 ETH, які він зібрав на благодійність. Згодом встановили, що доступ до гаманця хакери отримали через seed-фразу, до якої вдалося отримати доступ.
  • Шахрайський проект iotaseed.io, який надавав користувачам сервіс генерації випадкових seed-фраз насправді зберігав інформацію і згодом зловмисники після надходження криптовалюти на гаманці користувачів крали її. Таким чином було виведено понад 4 млн доларів коштів клієнтів.

Що таке seed-фраза для криптогаманця?

Фізичні та цифрові варіанти зберігання

Дехто вважає, що найкращим варіантом зберігання сід-фрази буде – у смартфоні, ПК, Google-документах. Однак це не дуже хороша ідея, оскільки хакери зможуть швидко її знайти, використовуючи програмне забезпечення. До того ж якщо телефон або ПК вийде з ладу, ви можете втратити доступ до неї назавжди.

Найбезпечніше зберігати сід-фразу на фізичних носіях у надійно захищеному місці:

  • на папері
  • у металевих гаманцях (тобто на металевих листах зі спеціальними клітинками для набору слів)

Увага: Найменш безпечний варіант — електронні носії – диски та флешки.

Висновок

Якщо ви збираєтеся створити криптогаманець і користуватися криптовалютою, вам необхідно дуже відповідально поставитися до seed-фрази. Свідомо обирайте спосіб її зберігання з огляду на всі описані плюси та мінуси.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

13 вересень 2024

Приручити ChatGPT

Приручити ChatGPT. Як формулювати запити для кращих результатів. Нейромережа ChatGPT – одна з найсучасніших нейронних систем з величезною базою даних і самонавчанням. На сьогодні вже понад 200 мільйонів людей щотижня використовують чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT від компанії OpenAI. Але, як найкраще взаємодіяти з ChatGPT? Фактично не існує правильного чи неправильного способу спілкування з цим інструментом на базі машинного навчання. Ви дійсно можете писати йому будь-що та отримувати ті чи інші результати. Однак є деякі рекомендації, які допоможуть сформулювати правильні запити, що сприятимуть отриманню кращого результату. Розробники мовної моделі, компанія OpenAI, постійно вносять корективи, тому ChatGPT розвивається й оновлюється теж постійно. Як ефективно використовувати ChatGPT Варто розуміти, що ChatGPT — це не пошуковик типу Гугл, а справжній асистент. Він знає дуже багато всього та спілкується кількома мовами. Але дуже важливо давати йому правильний запит — промпт. Так він зможе...
210
6хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали