Що таке Reels і як на них заробити

Що таке Reels і як на них заробити
1
0
205
22хв.

Рілс – короткі відеоролики в соціальних мережах. Їхня головна фішка – розважальний формат і динамічність. Завдяки цьому вони дуже швидко набирають популярність. Спочатку такий формат контенту був створений для розважальних цілей. Але здатність швидко набирати перегляди та активності аудиторії зробила рілси потужним інструментом для просування і заробітку в онлайні.

Як перетворити короткі вертикальні відео на джерело доходу? Давайте розбиратися.

Що таке Рілс в Інстаграмі

В Instagram Reels – це короткі ролики, тривалість яких не перевищує 90 секунд. Від іншого контенту рілси відрізняються динамікою. А ще в них можна додавати музику, графіку та різні ефекти. Робити такі ролики дуже просто – усі основні функції доступні прямо в додатку Instagram.

За допомогою рілс передавати інформацію в рази простіше і швидше. Коротке динамічне відео сприймається аудиторією соцмереж набагато краще за інші види контенту.

Що таке Reels і як на них заробити

img title Рілс в Інстаграм – відмінний спосіб просування
img alt Рілс в Інстаграм як спосіб просування

Рілси відмінно підходять для просування в соцмережах. Алгоритми показують їх не тільки передплатникам профілю, тому охоплення у такого контенту зі старту дуже хороші. А якщо не полінуватися і створити якісний контент, то відгук від аудиторії буде ще кращим. Перегляди, лайки, коментарі, репости слугують для алгоритмів індикаторами хорошого контенту, тож охоплення лише зростатимуть.

Для чого потрібен експертний рілс

Початково reels використовувалися як розважальний контент. Але потім експерти розкусили можливість такого типу контенту доносити аудиторії освітню інформацію. Через рілс блогери почали ділитися з підписниками своїми знаннями, навичками, скілами. Так у соцмережах з’явилися експертні рілси.

Від звичайних розважальних роликів експертні рілси відрізняються:

  • фокусом на навчання – основна увага приділяється навчанню або поясненню, розваги та інші веселощі відсутні або йдуть у якості фону;
  • глибина інформації – у такому контенті подається корисна інформація, поради, вирішення конкретних проблем;
  • продуманий сценарій – для показу експертизи потрібна більш ретельна підготовка;
  • мета – створення репутації експерта, зміцнення репутації перед аудиторією.

Потенціал експертних рілс потрібно використовувати по максимуму для просування. З їхньою допомогою можна залучити гарячу цільову аудиторію, прокачати впізнаваність бренду, вибудувати якісну воронку продажів.

Хто такий рілс мейкер

Рілс швидко пройшли еволюцію від розважальних коротких відео до потужного інструменту просування. Тож не дивно, що з’явилася окрема категорія фахівців, які займаються їхнім створенням.

Що таке Reels і як на них заробити

img title Рілс мейккер це досить цікава професія.
img alt Рілс мейккер – сучасна, цікава професія.

Їхнє завдання – створювати якісні рілс, що приваблюватимуть аудиторію та просуватимуть бренди, товари, послуги. Рілсмейкер – професія відносно молода, але вже досить затребувана.

Як заробити на створенні Рілс

  1. Фріланс – більша частина рілсмейкерів працюють на себе, створюють контент для різних замовників;
  2. СММ-агентства – компанії, які займаються просуванням у соціальних мережах, просто зобов’язані мати в штаті фахівців з рілс. Тут їхнє завдання створювати контент для акаунтів клієнтів агентства;
  3. Маркетинг для бізнесу – великі компанії, інтернет-магазини частіше віддають перевагу наймати рілсмейкерів, які від і до будуть залучені саме до їхніх процесів, а не шукатимуть фрілансерів під кожне замовлення;
  4. Освітні платформи – рілс чудово підходять для освітніх завдань, тому рілсмейкери дедалі частіше затребувані в онлайн-школах, а також просуванні курсів із навчання;

Що повинен вміти Рілс мейкер?

Щоб стати успішним рілсмейкером, до якого постійно приходять клієнти, потрібно прокачувати певні навички.

Перш за все, потрібне творче мислення. Щоб вигадувати круті, цікаві рілс, потрібно вміти створювати оригінальні ідеї та реалізовувати їх у короткому форматі рілс.

По-друге, завжди потрібно бути в тренді. Знати, яка музика популярна, які тренди в графічному оформленні зараз затребувані. Тоді вийде створювати динамічний затребуваний контент.

Для виробництва рілс потрібні хоча б мінімальні знання у відеомонтажі. Так, додаток Instagram дає певний функціонал. Але щоб створювати справді потужні ролики, потрібно вміти працювати в різних програмах, користуватися інструментами, розуміти, як має бути знятий матеріал.

Мало вміти просто створити рілс. Важливо розуміти, як зробити його привабливим для алгоритмів соцмережі. З таким скілом можна гарантувати клієнтам широкі охоплення та залученість аудиторії.

Що таке Reels і як на них заробити

img title Музика для рілс відіграє важливу роль у їхньому просуванні

img alt Важливість яку становить музика для рісл

Рілс у просуванні – маркетинговий інструмент. Тому рілсмейкер має розуміти, як його продукт має працювати в цьому напрямку. Тобто мати хоча б базове розуміння маркетингових фішок і процесів.

Рілсмейкер – професія, що об’єднує в собі одразу кілька різних навичок. Тут і технічний бік (вміння знімати, монтувати), і творчі моменти.

Як бізнесу просуватися через reels

Рілси хороші тим, що з їхньою допомогою можна не просто розповісти про продукт, послугу, бренд. Структуру відео можна створити так, щоб контент чіпляв глядача максимально, розпалював у ньому цікавість, мотивував до подальшої взаємодії. Щоб створювати такі привабливі рілс для бізнесу, потрібно враховувати кілька факторів.

Перше – потрібно враховувати, що взаємодія з аудиторією відбувається в соціальних мережах. Отже, часу на захоплення уваги буде мінімум. Тому рілси мають бути короткими, але нести максимум корисної інформації. Це потрібно враховувати ще під час створення структури майбутнього ролика.

Друге – крім вас у стрічці потенційного клієнта будуть сотні інших рілсів. Ваше завдання вже на цьому етапі виділитися і виграти боротьбу в конкурентів. Найкоротший шлях до такої перемоги – динаміка, креативність, професійний підхід до зйомки.

Третє – акцент на об’єкт просування. Про продукт, послугу, бренд важливо розповісти основне і простими словами. Щоб користувач одразу зрозумів, про що йдеться.

Четверте – тренди. Популярна музика, графічні ефекти допоможуть забуститися рілсу та здобути лояльність алгоритмів. А це прямий шлях до високих охоплень.

Як побудувати воронку продажів за допомогою рілс?

З рілсів навіть можна створити ланцюжок послідовних роликів. Вони проведуть користувача поступово від знайомства з продуктом до покупки. Так, це буде, по суті, справжнісінька воронка продажів.

Щоб така воронка була максимально ефективною, потрібно дотримуватися таких рекомендацій.

Привернути увагу

Завдання першого рілса – зацікавити користувача і залучити його до подальшого знайомства з контентом. Що найкраще спрацює? Тестуйте на аудиторії різні підходи – трендову музику, гумор, яскравий екшн.

Знайомство з продуктом

Коли користувача вдалося зацікавити, його потрібно утримати. Краще це зробити через знайомство з продуктом. Так аудиторія майже одразу зрозуміє, що їй пропонують. Важливий момент – знайомство з продуктом найкраще проводити через цінність. Тобто продавати не дриль, а отвір у стіні, куди можна щось повісити.

Соціальний доказ

Перевірений факт – люди охоче приймають рішення про покупку, якщо бачать користь від використання продукту. Створюйте рілси з відгуками, показуйте переконливі кейси. Так ви закладете ще одну цеглинку у фундамент покупки.

Заклик до дії

У фіналі аудиторію потрібно підштовхнути до конкретної дії. Якщо зумієте створити умови для швидкого прийняття рішення, буде ще краще. Наприклад, акційна ціна, обмежена кількість товару.

Дотримуйтесь цих простих рекомендацій і ваші рілси для просування показуватимуть значно більший ККД.

Як робити рілси

Ще одна перевага роботи з рілсами – простота їхнього виготовлення. Можна обійтися функціоналом додатка Instagram. Давайте розглянемо процес створення рілса. Так легкість створення такого контенту буде ще очевиднішою.

Шаг 1 – заходимо в Instagram.

Просто відкриваємо додаток і натискаємо значок “+” внизу екрана для створення нового контенту. Вибираємо категорію “Reels” .

Крок 2 – запис відео.

Можна або записати відео, або завантажити у свій акаунт уже готовий матеріал. Для цього буде можливість вибрати із вмісту галереї. Щоб почалася зйомка, потрібно натиснути й утримувати кнопку запису. Записати рілс можна в кілька заходів. Для цього потрібно відпускати кнопку запису, коли хочете її перервати, і запускати знову.

Крок 3 – додати музику.

Пропускати цей крок точно не потрібно. Музика додасть рілс динаміки та допоможе зібрати більше охоплень. Вибрати трек можна з бібліотеки Instagram (тиснемо на іконку з нотами).

Крок 4 – ефекти.

Якщо хочете збирати багато переглядів і активностей своїми рілсами, потрібно робити їх оригінальними. Для цієї мети чудово підходять ефекти і фільтри. Тиснемо на іконку зі смайликом і обираємо відповідний варіант.

Крок 5 – додаємо текст і стікери.

Тіноді в коротке відео не виходить помістити всю інформацію. Тоді все, що потрібно сказати аудиторії поміщаємо в текст, який супроводжує рілс. Разом із текмто можна використовувати стікери.

Крок 6 – вибір обкладинки.

Вибір обкладинки – відповідальний момент. Саме її бачитимуть усі інші користувачі у стрічці. Від того, наскільки вона приваблива і чіпляє погляд, залежить кількість переглядів рілса.

Крок 7 – публікація.

Тепер залишається поділитися своїм творінням. Тиснемо “Далі”, додаємо хештеги, за потреби відзначаємо інших користувачів. Тут же обираємо, куди буде рілс опубліковано – тільки у стрічку, у розділ “Огляд” або в історії. Після цього тиснемо “Поділитися”.

Як бачите, нічого складного. Звісно, немає межі досконалості. Можна освоїти різні відеоредактори і створювати рілс у них. Тоді на виході вийде продукт зовсім іншої якості. Але для початку функціоналу самого додатка цілком достатньо.

Формат рілс в інстаграм

Весь контент в Instagram можна розділити на три категорії – пости, сторіс, рілс. Останні являють собою відеоролики у вертикальній орієнтації тривалістю від 15 до 90 секунд. Своїм форматом, простотою і динамічністю вони нагадують ролики з TikTok. А ще рілс допомагають відмінно прокачати акаунт і захопити увагу аудиторії.

Чим формат рілс відрізняється від інших?

Орієнтація – вертикальний формат рілс зручний при перегляді зі смартфонів. Рілс займають весь екран смартфонів і забезпечують максимальне залучення аудиторії.

Тривалість – максимальна тривалість у 90 секунд змушує автора рілсів доносити максимум інформації за одиницю часу.

Тренди і музика – щоб домогтися великих охоплень, автори додають у рілси популярні графічні ефекти і музичний супровід. Використання трендових елементів позитивно позначається на просуванні контенту алгоритмами Instagram.

Просування – рілси можуть потрапляти в розділ “Огляд”, і їх бачитимуть не тільки ваші підписники. Як результат – контент потрапляє в поле зору набагато більшої аудиторії. А це дає додаткові можливості для залучення підписників.

Як рілс допомагають у просуванні

Можна виокремити три головні напрямки, які роблять рілс потужним інструментом у просуванні.

По перше – великі охоплення. Алгоритми Instagram залюбки просувають рілс і “насипають” на них перегляди. Тому такий формат ідеальний для швидкого набору підписників і збільшення охоплень.

По-друге – простота сприйняття. Короткі відео не перевантажують аудиторію інформацією, викликають інтерес із перших секунд. У результаті – висока залученість і лояльність з боку алгоритмів.

Третє – вірусність. Якщо підійти до створення рілсів оригінально, то висока ймовірність, що ролик стане вірусним. Користувачі самі створять йому неймовірний буст. Більше таких роликів – більше охоплень, переглядів, підписників.

Як будувати стратегії просування за допомогою рілс

Просування за допомогою рілс буде максимально ефективним, якщо дотримуватися стратегії. Кожен крок має бути продуманий заздалегідь. Імпровізація допустима, але лише в мінімальних кількостях.

Ось невеликий чек-лист створення просування за допомогою рілс.

Перший крок – створення контент-плану.

Розпишіть план публікацій рілс на тиждень-два вперед. Намагайтеся чергувати теми контенту, не вантажте аудиторію тільки експертними відео. Додавайте лайфстайл та інші рубрики. Так ви досягнете набагато більшого залучення аудиторії.

Другий крок – стежте за трендами і використовуйте їх.

Вище вже неодноразово згадували, що алгоритми Instagram заохочують рілс із трендовою музикою та графікою. Враховуйте це при створенні контенту та отримайте більший відгук від аудиторії.

Третій крок – оптимізація під алгоритми.

Цільові хештеги ,якісний опис, заклики до дії допоможуть рілсам домогтися більшого.

Четвертий крок – аналіз результатів.

У будь-якій роботі, пов’язаній із просуванням, постійно потрібно проводити аналіз і реагувати на результати. Відстежуйте, що користується великим інтересом в аудиторії, робіть наголос на такий вид контенту.

Використання рілс відкриває широкі горизонти у видобутку трафіку з Instagram. Просто вибудовуйте всю роботу за планом і вчасно вносьте в нього корективи.

Музика для рілс

Музика – обов’язковий компонент привабливих рілс. Щоб ролики збирали більше переглядів і активностей, музику потрібно підбирати правильно. Тут розглянемо, які треки допомагають рілсам збирати більше переглядів, як відстежувати музичні тренди та де брати музичний контент.

Відстежуємо музичні тренди

Відбирати трендову музику для рілсів можна кількома способами. Важливий момент – усі вони буквально під рукою в застосунку Instagram.

Найочевидніший спосіб – стрічка рілсів і розділ “Огляд”. Дивимося ,що заходить у рілсах інших користувачів, які треки допомагають зібрати більше переглядів і лайів. Загальна надивленість – найкоротший шлях розібратися в нюансах будь-якої ніші.

Ще один варіант підбору музики – пошук в Instagram. При створенні рілсів можна виконати пошук по бібліотеці соцмережі. Трендові композиції винесені там в окремий список.

Ну і загальна орієнтованість у музичній сфері не буде зайвою. Будьте в курсі, що зараз у топах Spotify і Apple Music, що найчастіше ротують на радіо та музичних ТБ-каналах.

Де беремо потрібні треки

Перше джерело – вбудована бібліотека Instagram. У ній великий вибір музики для будь-яких настроїв. Просто клікайте на потрібний трек і він автоматично додасться в рілс.

Буває, що до рілсу потрібно підібрати унікальний трек. Тут на допомогу підійдуть різні сервіси для генерації музичного контенту. Вони бувають як платні, так і безкоштовні.

Ще один варіант знайти потрібне музичне оформлення – музичні банки та бібліотеки.

Що таке Reels і як на них заробити

img title Музику для рілс потрібно підбирати ретельно.

img alt Як підібрати музику для рілс?

Працюючи з музикою в рілсах, важливо пам’ятати про авторське право. Будь-яка платформа дуже ретельно підходить до цього питання. За використання музики без відповідних ліцензій відео може бути заблоковано.

Як уникнути таких неприємностей:

  • використовувати ліцензовану музику
  • бути гранично акуратними з неофіційними треками
  • моніторити сповіщення Instagram на предмет порушення авторських прав і швидко на них реагувати.

Не забувайте додавати музику у свої рілси, щоб зробити їх ще яскравішими та динамічнішими. Працюючи з музикою, пам’ятайте про основні правила, щоб позбавити себе від неприємностей.

FAQ

У який час краще викладати рілс?

Все залежить від цільової аудиторії. Бажано провести дослідження, щоб визначити піковий час їхньої присутності в мережі. Тут на допомогу може прийти статистика Instagram. Але можна обійтися без цього і викладати рілси в будні дні вранці та ввечері. Як правило, більшість користувачів соцмереж активні саме в цей час.

Зкачати рілс з інстаграма

В Instagram немає функції для скачування рілсів. Але це не означає, що їх ніяк не можна зберегти. По-перше, завжди можна зробити запис екрана. По-друге, є маса сервісів, які допоможуть завантажити контент із різних джерел.

Максимальна довжина рілс

Максимальна тривалість рілс в Instagram півтори хвилини. Такий хронометраж дає змогу створювати динамічний і цікавий контент, який добре утримує увагу аудиторії.

У чому різниця між Сторіс і Рілс?

Сторіс – це фото або відео, які зникають зі стрічки через 24 години. Рілси – постійний контент. На нього можна виходити через стрічку і розділ “Огляд”. Плюс – тривалість рілсів більша і є можливість показувати його більшій аудиторії.

Як працює рілсмейкер?

Завдання рілсмейкера – створювати рілси. Щоб контент був чіпляючий і якісний, такий фахівець має вміти знімати та монтувати. А ще підбирати трендову музику і графічні елементи. Такий контент допомагає здорово просувати бренди, товари, послуги в мережі.

Що входить в експертний контент?

Експертний контент – це відеоролики, в яких ви ділитеся корисною інформацією, лайфхаками або досвідом у своїй ніші. Такі рілси допомагають просувати експертизу та вибудовувати довіру серед аудиторії.

Где монтувати відео для рілсів?

Для монтажу рілсів можна використовувати вбудовані інструменти Instagram або сторонні додатки, як-от InShot, Adobe Premiere Rush або CapCut. Ці програми пропонують більше можливостей для редагування та поліпшення якості відео.

Яка музика в топі рілс?

Топова музика для рілс – це треки, які наразі популярні серед користувачів Instagram. Найчастіше це трендові пісні або аудіофрагменти, які активно використовуються в інших рілсах.

Як знайти трендову музику в рілс?

Ви можете знайти трендову музику, переглядаючи розділ рілсів у “Огляді”, де відображаються найпопулярніші відео. Також можна відстежувати тренди в самій бібліотеці Instagram, яка показує популярні треки.

Що таке Reels і як на них заробити

Andrew Krasovskiy

Я SEO-спеціаліст з більш ніж 12-річним досвідом роботи. Працював у наступних нішах: Essay (США, Канада, Англія) iGaming (ЄС, Канада, Англія) Фінансова ніша (Китай, Японія, США, Канада, Англія, Швейцарія, ОАЕ) Нерухомість (Україна, ОАЕ) Медичні сайти (Україна, США) Мій досвід охоплює 5 років, і я маю глибоке розуміння EEAT Google.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

11 вересень 2024

Все найголовніше про маркетплейс

Що таке маркетплейс простими словами Маркетплейс – це онлайн-платформа, де продавці можуть пропонувати свої товари чи послуги, а покупці – купувати їх. Фактично, маркетплейс є посередником між продавцями та покупцями, надаючи майданчик для торгівлі. Приклади маркетплейсів – це такі відомі сайти, як AliExpress, eBay, Rozetka та Amazon. Особливості маркетплейсів Різноманітність товарів та продавців. Маркетплейс поєднує безліч продавців, що дозволяє покупцям вибирати з широкого асортименту. Посередницька роль. Платформа контролює процес угоди, забезпечуючи безпеку та захист як покупців, так і продавців. Легкість використання. Продавці можуть швидко розпочати продаж товарів без необхідності створення власного інтернет-магазину. На чому заробляє власник сайту-посередника Основний дохід власників маркетплейсів походить від комісій із продажу товарів. Також маркетплейси можуть заробляти на рекламі, розміщенні продавців у вигідних позиціях та додаткових платних послугах, таких як просування товарів. В чому полягає відмінність від інтернет-магазинів Головна відмінність маркетплейсу від інтернет-магазину полягає в тому,...
185
7хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали