Що таке підхід Mobile-first

Що таке підхід Mobile-first
2
0
210
6хв.

Що таке підхід Mobile-first? Та чому він необхідний кожному бізнесу. 

Що таке підхід Mobile-first

В сучасном світі мобільний телефон є невід’ємною частиною нашого життя. Сьогодні понад 50% усього інтернет-трафіку припадає на роботу у смартфоні. Оптимізація сайту для різних типів пристроїв уже давно стала одним із обов’язкових пунктів у технічному завданні на розробку. А сьогодні все частіше можна почути про підхід Mobile First. 

Що таке Mobile First?

Стратегія Mobile First передбачає проектування інтерфейсу сайту, орієнтованого на мобільні пристрої. Філософія підходу у тому, що спочатку створюється прототип дизайну для найменшого екрану, а потім розробники переходять до дисплеїв більших розмірів. У цьому – основна відмінність від класичного підходу Desktop First, який багато років використовували веб-спеціалісти.

Зверніть увагу! Наприклад, десктопну версію сайту користувачі переглядають в середньому – 5 хвилин 5 секунд. А ось при заході з мобільного пристрою – всього 3 хвилин 32 секунди.

Тож, давайте розберемо усі переваги Mobile First Design

Перше і дуже принципове – швидке завантаження сторінок. Одна-дві секунди – стільки часу більшість людей готові чекати на так зване «перше відтворення контенту» (First contentful paint, FCP). Навіть якщо користувача зацікавив опис сторінки в пошуковій видачі, існує ризик, що він залишить сайт, який довго вантажиться. 

Згідно з нашими дослідженнями, якщо завантаження триває більше ніж 3 секунди, ймовірність відмови збільшується на 32%, а при очікуванні понад 5 секунд – на 90%, – говорить Деніел Ан, глобальний менеджер по продуктах Google” 

Що таке підхід Mobile-first

  • Зручність та легкість використання. 

Забудьте про дрібні шрифти та обрізані картинки. Розробляючи UX сайт, що орієнтований на мобільні пристрої, пріоритет надається зручності дій на невеликому екрані. Постійне підвищення конверсії та утримання клієнтів – те, що хвилює кожну компанію. За статистикою, якщо веб-сайт не оптимізований для мобільного телефону, його відвідуваність на 50% нижча, навіть якщо користувачі лояльні до продукту чи контенту.

  • Висока досяжність, ще один важливий факт. 

Мобільний трафік стабільно зростає, тому Mobile First Design дозволить інтернет-компаніям підвищити досяжність цільової аудиторії через якісну оптимізацію сайтів саме під мобільне користування.

  • Ефективний маркетинг & аналітика

Mobile First Design полегшує збір корисних даних про клієнтів та їх поведінку, дає можливість глибше аналізувати їх й розробляти ефективніші стратегії.

Отже, плюсів очевидно дуже багато, але є й недоліки.

  • Тривалість і вартість розробки. Дизайнерам та розробникам доводиться розробляти кілька версій сторінки – для мобільних, планшетних і десктопних пристроїв із різними параметрами екрана. У результаті проект сайту дорожчий та триваліший у реалізації порівняно з Desktop First.
  • Обмеженість візуального оформлення. Щоб відповідати всім принципам Mobile First, часто доводиться відмовлятися від креативних анімацій, привабливих, важких відео та інших вау-ефектів.

Що таке підхід Mobile-first

З кожним роком діджиталізація та глобалізація тільки збільшується. Нас чекає купа змін, що стосуються просування та ранжирування сайтів. Перший крок – вже зроблений. Однак, справжня революція ще попереду. Чи витіснять мобільні телефони десктоп найближчим часом? Пишіть свої думки у коментарях!

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

Імпульсивні покупки

Що таке імпульсивні покупки? Або як змусити клієнтів купувати незаплановане. Згідно з останніми дослідженнями ринку e-commerce, які провела діджитал агенція Promodo можна зробити висновок, що ріст онлайн рітейлу відбувається шаленими темпами:  Обсяг українського ринку онлайн-торгівлі 2023  майже 10 млн українців купували товари онлайн  з них 1,5 млн зробили свою першу покупку саме у 2023-му загальна сума продажів товарів та послуг через інтернет склала понад 182 млрд гривень. І що найголовніше! 300% — це сума, на яку можна збільшити коефіцієнти конвертації за наявності системи управління взаємовідносинами з клієнтами.  Тож як працювати з потенційним покупцем так, що він не йшов з вашої платформи без покупки? Шлях до гаманця покупця лежить через розуміння його болю, потреб та тригерів. Тобто спускового гачку. У маркетингу тригер – це причина, яка спонукає клієнта робити покупки та інші конверсійні дії. Він впливає на емоції людини та підштовхує...
205
7хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали