Що таке Backlink та як вони впливають на SEO сайту

Що таке Backlink та як вони впливають на SEO сайту
1
0
171
8хв.

Коли починаєте роботу над просуванням свого проекту в Інтернеті, рано чи пізно ви зіткнетеся з такими поняттями як «лінкбілдинг», «посилальна маса», «беклінки», «донори беклінків», «миралінки». Сьогодні розберемось, що таке Backlink.

Що таке Backlink та як вони впливають на SEO сайту

Беклінк (англ. backlink) – це зворотне посилання, яке веде на ваш сайт з інших ресурсів.

Зворотні посилання – це інструмент лінкбілдингу, призначений для нарощування маси посилань, яку враховують пошукові системи в ранжируванні сайтів. Для вимірювання цього показника в Google відстежують такий параметр як page rank (PR). Чим більша і якісніша посилальна маса, тим вищими будуть позиції вашого сайту в пошуковій видачі. Тому зворотні посилання вкрай важливі для ефективного SEO.

Окрім очевидних переваг просування сайту в інтернеті, зворотні посилання допомагають у збільшенні цільової аудиторії, залученні нових клієнтів та підвищенні відвідуваності сайту. 

Як зрозуміти, що вам потрібні зворотні посилання?

Для цього дайте відповідь на наступні питання:

  • Ви маєте свій сайт
  • Має комерційне призначення? Ви прагнете отримувати з нього прибуток
  • Ви незадоволені результатом просування
  • Ви просуваєте його в пошукових системах
  • Ви хочете покращити позиції сайту, підвищити відвідуваність та збільшити кількість замовлень

Типи беклінків: Різноманітність і цінність

Беклінки бувають різних типів, і не всі вони мають однакову цінність для SEO. Розглянемо основні види:

  • Природні беклінки (Natural backlinks): Це посилання, які інші вебмайстри розміщують на своїх сайтах за власною ініціативою, оцінивши ваш контент як корисний або цікавий. Такі посилання мають найбільшу цінність для SEO.
  • Ручні беклінки (Manual backlinks): Це посилання, отримані в результаті активних дій, таких як гостьовий постинг, розміщення прес-релізів, участь у галузевих форумах тощо.
  • Самостійно створені беклінки (Self-created backlinks): Це посилання, які ви створюєте самостійно, наприклад, залишаючи коментарі на блогах або розміщуючи посилання в профілях соціальних мереж. Такі посилання мають найменшу цінність для SEO.

Корисні стратегії для отримання зворотних посилань

  • Надішліть URL-адресу сайту до Каталогів. Каталоги — це онлайн-бібліотеки веб-сайтів. Вони самі є сайтами, які класифікують та інші сайти, ґрунтуючись на багатьох факторах, що залежать від каталогу. Отримання списку в каталозі може збільшити шанс отримання якісних зворотних посилань. Майте на увазі, що менші каталоги можуть бути потужними. Наприклад, якщо ваш бізнес – художня галерея, спробуйте пошукати в Інтернеті каталоги, що ґрунтуються на мистецтві. Якщо ваш сайт має фізичне розташування, настійно рекомендується надіслати його до локальних каталогів. Обов’язково надсилайте до каталогів, які відповідають меті вашого сайту.
  • Гостьові блоги. Багато сайтів, що заслуговують на довіру, пропонують можливість написати гостьовий блог, пов’язаний з нішою вашого бізнесу. Написавши пост в блозі для популярного і заслуговує на довіру сайту, ви не тільки збільшите свою присутність в Інтернеті, але і створите якісне зворотне посилання на свій сайт.
  • Соціальні мережі. Участь в онлайн-спільноті, пов’язаній з вашою нішою, створює можливість для отримання потенційно корисних посилань. Блоги, форуми та сайти соціальних мереж сповнені людей, які цікавляться тими самими темами, що й ви. Вони шукають соціальні зв’язки та формують ділові відносини. Вступіть у ці групи і заявіть про себе як про когось, хто представляє цінність для спільноти.
  • Розміщення відгуків для інших сервісів. Якщо ви регулярно співпрацюєте з певними компаніями або постачальниками, ви можете зв’язатися з ними, щоб опублікувати відгук на їхньому веб-сайті, який містить посилання на ваш сайт.
  • Створення контенту. Створення статей або постів у блогах, пов’язаних із вашою тематикою, – один із найкращих способів заявити про себе. Досліджуйте ринок актуальних тем і напишіть рекомендації, статті зі статистикою на основі даних, інфографіку – все, що може бути цікаве фахівцям у вашій галузі.

Як перевірити зворотні посилання на сайт?

Дуже часто намагання швидко збільшити масу посилань, купуючи дуже багато зворотних посилань на перших трастових майданчиках, що стають причиною різкого зниження позицій сайту в пошуковику або навіть потрапляння онлайн-ресурсу під один з фільтрів Google. Тому дуже важливо регулярно перевірити беклінки сайту на якість та вчасно усунути погані посилання.

До переліку неякісних відносять беклінки від донорів з високим рівнем заспамленості, а також

  1. беклінки, тематика яких відрізняється від тематики сайту-донора
  2. посилання, що містять комерційні анкори та велику кількість високочастотних ключів
  3. наскрізні зворотні посилання

Що таке Backlink та як вони впливають на SEO сайту

Беклінки в SEO

Підвищення позицій, а також збільшення параметрів ТІЦ та PR залежить від кількості та якості беклінків на сторонніх ресурсах. Велику роль відіграє тематична схожість: якщо посилання з сайту з продажу телефонів розмістити на сайті з тематикою політичних оглядів, то пошукова машина прийме таке посилання за спам і просто не врахує його. Отже, бажано, щоб тематика сайту і сайту збігалися хоча б частково.

Порада: Одне якісне посилання з популярного веб-сайту краще за велику кількість неякісних посилань.

Беклінки в SMO, SMM

Зворотні посилання з блогів або спільнот допомагають привести цільових відвідувачів без посередників в особі пошукових систем, а також збільшити їх кількість.

На просування ресурсу в групах чи спільнотах впливає якість та кількість беків, адже чим більше беклінків, тим більше користувачів їх побачить та дізнається про сайт. Але все добре в міру. За спамлення спільноти беками оптимізатори можуть виключити із спільноти. Нав’язливе рекламування сайту ще нікому не припадало до смаку.

Беклінки з точки зору монетизації

Беклінки можуть принести непоганий прибуток вебмайстру. Вебмайстер здає в оренду місце на своєму сайті та проставляє зворотні посилання оптимізаторів, за що отримує гроші. Але захоплюватися “беками” не варто, особливо якщо їх кількість перевалила за сотню, а ціна не перевищує двох доларів. За такий посилальний спам пошукові системи можуть і забанити.

Висновок

Беклінкце потужний інструмент для просування вашого сайту в пошукових системах. Проте, важливо пам’ятати, що якість беклінків відіграє ключову роль. Прагніть отримувати посилання з авторитетних і релевантних ресурсів, щоб зміцнити позиції вашого сайту в пошуковій видачі та залучити цільовий органічний трафік.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

23 вересень 2024

OpenAI планує підвищення вартості підписки на ChatGPT з $20 до $2000 через нову нейромережу Strawberry

Strawberry – "думаюча" нейромережа, оповита таємницею. OpenAI загрожує блокуванням за цікавість до нової нейромережі Strawberry. Користувачі соціальних мереж почали отримувати від OpenAI попередження про можливе блокування доступу до нейромереж сімейства GPT. Причина – збільшений інтерес до алгоритмів роботи нової версії штучного інтелекту під кодовою назвою Strawberry. Нагадуємо, особливість "Strawberry" полягає в тому, що модель при відповідях бере паузу на 10-20 секунд, щоб обміркувати запит. Це нововведення підвищить точність відповідей і покращить роботу з завданнями, що вимагають складного або багатокрокового аналізу. Технічний директор OpenAI Миру Мураті назвала це "новою парадигмою" у розвитку даної технології. Також на відміну від сучасних моделей, які в основному покладаються на розпізнавання образів у своїх навчальних даних, OpenAI Strawberry, як кажуть, здатний до: Планування складних завдань наперед Автономної навігації в Інтернеті Виконання того, що OpenAI називає «глибоким дослідженням» Однак, перші тестувальники виявили і деякі недоліки Модель, яка...
200
6хв.

Поділіться своєю думкою!

TOP