OpenAI планує підвищення вартості підписки на ChatGPT з $20 до $2000 через нову нейромережу Strawberry

OpenAI планує підвищення вартості підписки на ChatGPT з $20 до $2000 через нову нейромережу Strawberry
1
0
200
6хв.

Strawberry – “думаюча” нейромережа, оповита таємницею. OpenAI загрожує блокуванням за цікавість до нової нейромережі Strawberry.

OpenAI планує підвищення вартості підписки на ChatGPT з $20 до $2000 через нову нейромережу Strawberry

Користувачі соціальних мереж почали отримувати від OpenAI попередження про можливе блокування доступу до нейромереж сімейства GPT. Причина – збільшений інтерес до алгоритмів роботи нової версії штучного інтелекту під кодовою назвою Strawberry.

Нагадуємо, особливість “Strawberry” полягає в тому, що модель при відповідях бере паузу на 10-20 секунд, щоб обміркувати запит. Це нововведення підвищить точність відповідей і покращить роботу з завданнями, що вимагають складного або багатокрокового аналізу. Технічний директор OpenAI Миру Мураті назвала це “новою парадигмою” у розвитку даної технології. Також на відміну від сучасних моделей, які в основному покладаються на розпізнавання образів у своїх навчальних даних, OpenAI Strawberry, як кажуть, здатний до:

  • Планування складних завдань наперед
  • Автономної навігації в Інтернеті
  • Виконання того, що OpenAI називає «глибоким дослідженням»

Однак, перші тестувальники виявили і деякі недоліки

Модель, яка поки підтримує тільки текстовий формат, може занадто довго відповідати на прості запитання, що не завжди виправдано. Ще одне заявлене покращення — це запам’ятовування попередніх розмов для персоналізованих відповідей, але ця функція поки працює не завжди стабільно. 

Також розробка таких передових інструментів ШІ також викликає значні етичні міркування:

  • Побоювання щодо конфіденційності – Як ці системи штучного інтелекту оброблятимуть конфіденційні особисті дані, з якими вони стикаються під час дослідження?
  • Упередженість і справедливість – Як ми можемо гарантувати, що на міркування штучного інтелекту не впливатимуть упередження, присутні в його навчальних даних або результатах пошуку?
  • Підзвітність – Хто несе відповідальність, якщо рішення, кероване ШІ, завдає шкоди?

Ще залишаються технічні проблеми. Забезпечення надійності та точності інформації, зібраної автономно, має вирішальне значення. ШІ також має вміти розрізняти надійні та ненадійні джерела, а це завдання, з яким навіть люди часто стикаються. Крім того, обчислювальні ресурси, необхідні для таких передових можливостей міркування, ймовірно, будуть значними, що викликає питання про споживання енергії та вплив на навколишнє середовище.

“Strawberry” буде інтегрована в ChatGPT, але як окрема опція. Модель також буде пропонуватися за новою системою ціноутворення з обмеженнями на кількість повідомлень на годину, а платні користувачі ChatGPT Plus зможуть отримати ранній доступ.

OpenAI планує підвищення вартості підписки на ChatGPT з $20 до $2000 через нову нейромережу Strawberry

В OpenAI заявили, що змушені приховувати деталі роботи Strawberry, побоюючись, що користувачі отримають доступ до “глибинних” розумових процесів ШI та дізнаються про конфіденційну інформацію. Компанія не приховує свого прагнення зберегти конкурентну перевагу і не має наміру розкривати секрети Strawberry. Користувачі бачать лише результат “міркування” нейромережі, без пояснення процесу прийняття рішень.

Така політика суперечить колишнім заявам OpenAI про створення систем штучного інтелекту з відкритим вихідним кодом та прозорими принципами роботи. Попередження про блокування можна отримати навіть за використання слова “міркування” у запиті до Strawberry, незалежно від контексту. Виникає парадоксальна ситуація: якщо замовник не розуміє “перебігу думок” нейромережі і не може перевірити правильність її міркувань, йому складно довіритися результатам її роботи.

До речі, компанія OpenAI планує значне підвищення вартості преміум-підписки на ChatGPT. Ціна може збільшитися з $20 до $2000, хоча поки не відомо, чи буде це щомісячна або річна оплата. 

Однією з причин підвищення називають необхідність фінансової стабільності компанії, яка витрачає близько $700 тисяч на день на підтримку роботи ChatGPT.

Висновок

Оскільки моделі штучного інтелекту продовжують розвиватися, ми можемо очікувати появи більш складних програм у таких сферах, як наукові дослідження, аналіз ринку та розробка програмного забезпечення. Гонитва за штучним загальним інтелектом посилюється, і кожен прорив наближає нас до систем штучного інтелекту, які можуть справді розуміти світ і взаємодіяти з ним способами, які раніше вважалися неможливими.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

21 вересень 2024

Stable Diffusion – найпотужніша нейромережа генеративного мистецтва

Stable Diffusion – найпотужніша нейромережа за всю історію генеративного мистецтва. Розбираємось, як її можна використовувати в креативах. Нейромережі поступово захоплюють світ. Це вже не пустощі або розвага, а повноцінний робочий інструмент для багатьох компаній. Сьогодні розповімо про Stable Diffusion, що це за нейромережа і як її використовувати. Що таке Stable Diffusion? Stable Diffusion – це модель генеративного штучного інтелекту, за допомогою якої можна перетворити текст та деталізуючи підказки на унікальні фотореалістичні зображення. Stable Diffusion входить до трійки найпопулярніших нейромереж для генерації зображень. Розробником SD є компанія Stability AI та її генеральний директор Імад Мостак. Перша Stable Diffusion була запущена у 2022 році і її можна використовувати для створення не лише зображень, а й відеороликів та анімацій. Модель заснована на технології дифузії та використовує прихований простір, що значно знижує вимоги до обробки. Крім того, її можна запускати на настільних комп'ютерах чи...
178
6хв.

Поділіться своєю думкою!

TOP