Арбітраж криптовалют у 2024: Зв'язки та схеми для інвестування

Арбітраж криптовалют у 2024: Зв'язки та схеми для інвестування
0
0
463
8хв.

У 2024 році арбітраж криптовалют стає дедалі привабливішим для інвесторів, і важливо розуміти, які додатки можуть бути корисними для успішної роботи в цій галузі. Відстеження відмінностей у цінах між різними біржами, виконання швидких угод і аналіз ринку – ключові аспекти, на які звертають увагу інвестори. У цій статті розглянемо основні додатки, які допоможуть інвесторам у проведенні криптовалютного арбітражу, а також детально вивчимо пов’язані схеми та стратегії для максимізації прибутку.

Великі компанії та фінансові установи вже активно впроваджують технології блокчейн і розглядають криптовалюти як альтернативний актив. Це означає, що в майбутньому арбітраж криптовалют може стати ще більш привабливим для інвесторів, оскільки обсяги торгів зростатимуть, а отже, і можливості для отримання прибутку.

Регулювання криптовалют та арбітражу

Протягом останніх років багато країн розробляють і впроваджують свої правила і нормативні акти, пов’язані з криптовалютами. У 2024 році очікується, що регулювання стане ще більш суворим і прозорим. Це може вплинути на арбітраж, оскільки деякі країни можуть запровадити обмеження на торгівлю криптовалютами або оподаткувати операції арбітражу. Однак з урахуванням поступового визнання криптовалют у світовому співтоваристві, існує ймовірність, що більшість країн вживуть заходів для регулювання, сприяючи розвитку та захисту інтересів інвесторів.

Розвиток технологічних інструментів для арбітражу криптовалют

Наразі автоматизовані торгові боти та алгоритми вже використовуються для виконання торгових операцій. У майбутньому, можливо, з’являться нові інноваційні інструменти, які допоможуть трейдерам краще аналізувати ринок і ухвалювати більш ефективні рішення.

.

Схеми арбітражу криптовалюти в 2023-2024 році

Схеми арбітражу криптовалют у 2024 році

У цьому розділі ми представимо популярні стратегії та методи криптоарбітражу, які використовують трейдери. З достатнім досвідом і бажанням, кожну з цих схем можна модифікувати й адаптувати до власних потреб, але на початковому етапі рекомендується користуватися вже перевіреними методами.

Один із підходів до торгівлі, аналогічний до арбітражу, – це робота в якості маркетмейкера. За наявності значного депозиту ви можете одночасно розмістити два протилежні ордери: на купівлю і на продаж, встановлюючи різницю в ціні (спред), достатню для покриття комісій біржі. Важливо, щоб ціни були налаштовані так, щоб ваші ордери опинилися у верхній частині стакана заявок або біля нього. Потім вам залишається дочекатися, поки інші трейдери почнуть укладати угоди за вашими цінами. Цей підхід також можна розглядати як схеми арбітражу валют.

Стратегія буде успішною при виконанні двох умов:

  • Ви розмістили на біржі заявки з не надто великими обсягами;
  • Вас маєте достатньо коштів на депозиті, щоб запобігти миттєвому закриттю ваших заявок покупцями та уникнути різкої зміни ціни в будь-якому напрямку;

До прикладу, на біржі Webmoney для торгівлі за деякими валютними парами достатньо мати на рахунку суму, еквівалентну 5 – 10 тисячам доларів.

Тепер щодо популярних методів арбітражу криптовалют. Ці стратегії часто використовуються трейдерами.

Міжбіржовий спред

Цей текст пояснює базову стратегію арбітражу у світі криптовалют. Суть її в тому, що ви шукаєте різницю в цінах на різних біржах, купуєте криптовалюту за нижчою ціною, переводите її на іншу біржу і продаєте за вищою ціною. Ваш прибуток – це різниця між цими цінами.

Але у цього методу є недоліки. По-перше, комісія за переказ між біржами може бути такою, що вона поглине весь ваш прибуток або зробить його дуже маленьким. По-друге, деякі біржі опрацьовують транзакції криптовалюти кілька годин, або навіть заморожують їх на добу, внаслідок чого ви можете втратити можливість скористатись різницею в цінах.

Перевага цього методу в тому, що почати можна навіть з невеликого депозиту.

Щоб частково уникнути недоліків цього методу, можна використовувати угоди через p2p (peer-to-peer). У такій схемі криптобіржа блокує тільки саму криптовалюту і після підтвердження угоди відразу ж пересилає її на гаманець покупця. Фіатні гроші передаються безпосередньо між банківськими рахунками учасників і стають доступними відразу після перерахування. Обмін через p2p можна поєднувати з торгівлею на спотовому ринку.

Приклад:ви купуєте BTC на Binance, використовуючи картку Райффайзенбанку, для оплати продавцю. Потім ви продаєте біткоїни на Bitfinex, і покупець переказує вам гроші на ту саму банківську картку, вже з прибутком. Вам знадобиться всього один криптогаманець і одна банківська картка, хоча для роботи на різних p2p-криптобіржах знадобиться створення акаунтів та їхня верифікація.

Арбітраж на біржовому депозиті

Ця стратегія підходить для торгівлі на спотових і ф’ючерсних ринках і ґрунтується на використанні арбітражних можливостей між різними біржами.

Вам потрібно розподілити ваші активи – ETH і USDT – порівну (50 на 50) на двох біржах, де часто з’являються арбітражні ситуації. Якщо у вас достатньо коштів, можна використовувати і більше бірж.

Коли з’являється можливість для арбітражу, ви одночасно купуєте і продаєте активи, не чекаючи завершення однієї угоди для початку іншої. Наприклад, якщо ви купили 1 ETH за 1 500$ на біржі А, то одночасно продаєте 1 ETH за 1 515$ на біржі В. Після завершення всіх угод, переводите активи між депозитами, щоб знову досягти співвідношення 50 на 50. Зароблений прибуток можна вивести або реінвестувати, збільшуючи розмір депозиту.

Внутрішньобіржовий трикутник

Арбітраж на одній біржі відбувається, коли ви користуєтеся різницею в ціні. Це включає в себе серію покупок, де використовуються, як мінімум, три різні валюти (іноді навіть більше).

Візьмемо, наприклад, Binance. Там встановлено такі курси валют:

ETH/BTC – 0,069910

ETH/USDT – 1 569,17

BTC/USDT – 22401

Якщо ми обчислимо крос-курс Біткоїна до USDT (розділивши 1 569,17 на 0,069910), то отримаємо 22 445,573. Виходить, що різниця становить 44$.

Переваги торгівлі всередині однієї біржі включають:

  • мінімальні або відсутні комісії;
  • швидке виконання угод, що дає змогу використовувати короткочасні зміни цін;
  • спрощена звітність і розрахунок прибутку для податків, якщо працювати тільки з однією біржею;

Основний недолік – зазвичай невелика різниця в ціні, що становить частки відсотка.

Міжнародний арбітраж

Цей текст описує складну стратегію заробітку на криптовалюті, засновану на використанні різниці в курсах криптовалюти в різних валютах. Включає в себе різні типи обмінів: на біржах, поза біржами, P2P і через обмінники.

Наприклад, в Узбекистані біткоїни менш затребувані, ніж в Україні, через що їхня вартість у сомах нижча. Купуючи біткоїни через P2P-біржу і переказуючи гроші з однієї країни в іншу, наприклад, конвертуючи гривні в соми, можна потім продати біткоїни за гривні і заробити на різниці в курсах.

Головний недолік такого міжнародного арбітражу в тому, що такі можливості важко знайти, і процес може зайняти кілька днів. Однак перевага в тому, що на таких “вилках” може бути значний спред, і арбітражна можливість може залишатися відкритою тривалий час, тижні або навіть місяці.

Де шукати зв’язки для арбітражу криптовалюти

Основне питання: як і де знайти хороші комбінації для арбітражу? Існує кілька способів.

Сканери

Один із них – це використання спеціалізованих програм (веб-сервіс або додаток для комп’ютера, смартфона), які слідкують за змінами курсів та виявляють арбітражні ситуації. Більшість таких програм є платними і коштують від 50 до 100 доларів на місяць. У безкоштовних програм зазвичай є обмеження за спредом або затримки в оновленні даних.

Альтернативою платним сканерам є безкоштовні скрінери, які відображають поточні котирування валютних пар на різних біржах. Хоча вони і не надають інформацію про арбітражні можливості безпосередньо, знайти перекоси в цінах нескладно. Досить вибрати валютну пару, що цікавить, впорядкувати біржі за ціною і вручну підібрати ті, які пропонують найвигідніші котирування.

Основним недоліком таких скрінерів є повільне оновлення інформації. Щоб побачити найактуальніші ціни, доводиться вручну оновлювати сторінку.

Боти

Замість використання сканерів можна застосовувати торгових роботів. Ці роботи автоматично знаходять можливості для арбітражу всередині біржі і самостійно відкривають торгові операції. Вони розроблені спеціально для здійснення арбітражу трикутного типу і підходять виключно для операцій на спотовому ринку.

Telegram-канали і чати

Багато каналів в інтернеті спеціалізуються на аналізі криптовалютного ринку. Вони швидко публікують інформацію про торгові можливості, повідомляють про час, необхідний для завершення транзакцій, і потенційний прибуток.

Велика частина таких каналів у Telegram закрита та доступна лише за платною підпискою, хоча деякі надають безкоштовні поради.

Втім, у цього методу є недолік: торгові сигнали бачать сотні або навіть тисячі підписників одночасно, через що можливості для вигідних угод швидко зникають. Цей підхід може бути корисний для новачків, особливо на початковому етапі, коли у них ще немає досвіду в торгівлі.

Youtube і тематичні форуми та групи

У пошуках торгових сигналів, звертатися до YouTube-каналів і форумів не варто. Через те, що публікація відео та залучення користувачів до обговорення вимагає часу, актуальність інформації втрачається швидко. Однак це не означає, що такі ресурси марні. Блогери та члени криптовалютної спільноти діляться корисною інформацією: де шукати вигідні пропозиції, на яких майданчиках вони найчастіше виникають, де комісії нижчі. Іноді вони навіть діляться готовими прикладами, наприклад, щодо міжнародного арбітражу.

Ми переконані, що краще один раз розібратися в принципі й отримувати максимальну вигоду, ніж сліпо слідувати чужим порадам і обмежуватися дрібними вигодами.

Ручний пошук

Пошук арбітражних ситуацій вручну займає багато часу і вимагає зусиль, але це дає змогу краще зрозуміти ринкові тенденції та поведінку учасників торгів. Такий підхід виключає ризик обману і втрати депозиту шахраям, до того ж він не вимагає фінансових витрат. Можна почати з невеликого депозиту, наприклад, від 1000 до 5000 гривень, щоб вчитися на власних помилках і поступово збільшувати капітал. Після накопичення досвіду можна перейти до автоматизованої торгівлі, використовуючи ботів та інші інструменти.

Для ручного пошуку арбітражних ситуацій технічні навички особливо не потрібні, але приготуйтеся проводити багато часу, аналізуючи безліч сторінок з пропозиціями і котируваннями.

Алгоритм пошуку включає наступні кроки:

  • Сформуйте список з трьох-п’яти улюблених бірж, у міру навчання список можна розширити до десяти і більше майданчиків.
  • Виберіть валютні пари для торгівлі, вони повинні бути ліквідними, з хорошими торговельними об’ємами.
  • Зрівняйте ціни однієї й тієї самої пари на різних біржах, перевірте, чи спред перекриває спред комісії за переказ.
  • Використовуйте скрінери, щоб спростити порівняння котирувань на різних майданчиках.
  • Користуйтеся онлайн-калькуляторами для розрахунку потенційного прибутку.

Не поспішайте відкривати угоди. Уважно прораховуйте все. Можливо, у процесі арбітражна ситуація зникне, але краще пропустити можливість, ніж зазнавати збитків. Згодом ви навчитеся швидко оцінювати перспективність ситуації без тривалих розрахунків.

P2P біржі

Понад 300 децентралізованих (DEX) і централізованих (CEX) криптовалютних бірж надають послуги з торгівлі на спотовому і ф’ючерсному ринках. Їхній повний список доступний через будь-який криптовалютний скринер. Однак найбільші відмінності в цінах часто спостерігаються при обміні криптовалют між учасниками напряму, без посередників.

Як шукати зв’язки для арбітражу криптовалют

Користуючись сканерами, ми легко знаходимо вилки за різними валютними парами. Наприклад, Spreadscan показує, що спред для пари ABBC/BTC становить 0,621%. Ми купуємо ABBC Coin на біржі Kucoin (ціна покупки виділена зеленим) і продаємо на Bittrex (колір продажу – бузковий).

Для самостійного пошуку ми орієнтуємося на скрінери та крос-курси.

Наприклад, Binance, окрім показу цін на певні валютні пари, відображає крос-курс активу в обраній валюті акаунта. Заздалегідь знаходимо через сканер або скрінер валютні пари, де часто бувають вилки, і відкриваємо їх у різних вкладках браузера для швидкої торгівлі та спостереження.

Наприклад крос-курс біткоїна в доларах, якщо обміняти USD на EUR, а потім купити BTC, становить 22 394,76$. При цьому поточна ціна BTC в USDT (стейблкоїн, який зазвичай торгується за курсом 1 до 1 до долара) – 22324,67. Різниця в ціні: 0,31%.

Торгуючи 1 BTC, можна отримати прибуток у 70 доларів за одну операцію. Хоча це невелика сума з урахуванням обороту, це внутрішньобіржова торгівля без комісій, і таку операцію можна повторювати, поки зберігається різниця в цінах і доступні необхідні обсяги.

Налаштування схеми арбітражу з урахуванням вимог законодавства

Давайте розберемося в ключовому питанні: чи законно займатися арбітражем і торгівлею криптовалютами? Чи можна це порівняти з торгівлею акціями та іншими фінансовими активами? Що важливо знати, перш ніж почати?

Треба пам’ятати, що податки необхідно сплачувати з будь-якого доходу. Залежно від вашої торговельної стратегії, ви можете сплачувати податки як фізична особа, стати самозайнятим або зареєструвати індивідуальне підприємство.

Слід врахувати, що арбітраж у статусі самозайнятого не підходить. За законом, це вважається перепродажем активів, що виключено зі списку допустимих видів діяльності для самозайнятих (хоча продаж добутої криптовалюти допускається). При р2р торгівлі краще оформити ІП.

Якщо ви хочете спробувати торгувати криптовалютою з невеликими сумами, щоб оцінити свої можливості, можна обійтися без статусу приватного підприємця. Але це працює, тільки якщо ви торгуєте на невеликі суми і займаєтеся цим недовго. У майбутньому арбітраж без офіційного статусу може призвести до проблем:

  • Податкові штрафи та пені, які можуть перевищити ваші доходи та залишити вас у боргах;
  • Кримінальна відповідальність;
  • Блокування банківських рахунків відповідно до ФЗ-115 про протидію відмиванню грошей. Ваші кошти можуть бути заморожені не тільки у вашому банку, а й в інших фінансових установах. Щоб цього уникнути, завжди надавайте справжні дані на біржах, проходьте верифікацію, навіть якщо вона не обов’язкова. Скріншоти з особистого кабінету біржі можуть слугувати доказом походження коштів.

Скільки можна заробити на використанні p2p зв’язок

У сфері заробітку на арбітражі немає чітких обмежень. Ваш дохід буде залежати від наступних елементів:

  • Різниці в цінах (спреду);
  • Вашого капіталу;
  • Об’ємів торгів за обраними зв’язками.

Існують внутрішні та міжбіржові відмінності в цінах від 0,2 до 0,5%, які доступні майже завжди. Іноді можна знайти зв’язки, за якими за один обмінний цикл можна заробити до 5%. Якщо ваш капітал становить 10 000 гривень, то 0,2% принесуть вам 20 гривень, а 5% – 500 гривень. Внутрішньобіржова торгівля дає змогу заробляти такі суми за хвилину. На міжнародних зв’язках весь процес може зайняти до години.

Можно було б подумати, що в арбітражі можна заробити мільйони, але тут набирає чинності третій чинник – обсяги. Кількість криптовалюти, доступної за вигідною ціною, обмежена: кожна заявка має свій ліміт, і за вигідні зв’язки борються інші арбітражники. Заявки з найкращими цінами швидко розкуповуються, після чого відбувається корекція ціни.

Тим не менш, на великих біржах є достатньо обсягів для обміну еквівалента до 400 000 гривень і більше. Однак перед тим, як відкривати ордер, потрібно перевірити, чи зможете ви з прибутком продати куплену криптовалюту.

Вибір біржі та підбір криптовалют

Підбір правильної криптовалютної біржі є важливим етапом у процесі готовності до криптоарбітражу. Успішність вашої операції залежатиме від того, наскільки швидко ви зможете виконати обмін криптовалюти, і це безпосередньо впливає на ваш потенційний дохід. Якщо процес виведення коштів з криптобіржі займає багато часу, це може спричинити суттєві зміни в курсі криптовалюти, що, своєю чергою, може призвести до втрат або навіть негативних фінансових наслідків.

Ось список кількох найбільших і надійних криптобірж з високою ліквідністю, які рекомендується враховувати при виборі для проведення криптоарбітражу, згідно з рейтингом CoinMarketCap:

  1. Binance;
  2. Coinbase Exchange;
  3. Kraken;
  4. KuCoin;
  5. ByBit;
  6. OKX;
  7. Bitstamp;
  8. Gate.io;
  9. Bitfinex;
  10. Gemini;

Зазначимо, що для здійснення криптоарбітражу в Україні ви можете використовувати як місцеві, так і міжнародні криптобіржі, залежно від ваших власних вподобань та потреб.

Інструменти (програмне забезпечення) для криптоарбітражу

Для ефективнішого виконання криптоарбітражу трейдери часто використовують різноманітні допоміжні програми, які сприяють автоматизації процесу моніторингу та торгівлі. Ось кілька з таких інструментів:

  • Сканери: Сканери арбітражу криптовалют стежать за курсами на різних біржах і виявляють ті пари, де ціни різко відрізняються. Деякі сканери також надають можливість торгувати і виводити кошти через API, що спрощує і прискорює процес для трейдерів. Вони особливо корисні під час міжбіржового арбітражу криптовалют.
  • Торгові боти для криптоарбітражу: Арбітражні боти не лише виявляють різницю в курсах між різними біржами, а й можуть виконувати торгові операції автоматично, без участі трейдера. Вони реагують набагато швидше, ніж люди, і можуть працювати цілодобово, що підвищує потенційний дохід. Однак налаштування такого бота для міжбіржового арбітражу криптовалют вимагає певних навичок, і новачкам може бути важко правильно налаштувати параметри для автоматизованої роботи.
  • Інструменти для порівняння курсів: Це прості інструменти, які дають змогу відслідковувати курси криптовалют і знаходити оптимальні пари для арбітражу. Вони особливо корисні для трейдерів-початківців, оскільки дають змогу економити час, необхідний для здійснення угод, завдяки можливості миттєво виявляти вигідні можливості.

Сергій Кравченко

Lead Panda є висококваліфікованим експертом в галузі інтернет-маркетингу і SEO з багаторічним досвідом. Маючи успішний трек-рекорд у створенні та впровадженні стратегій цифрової реклами для різних бізнесів, ми завжди прагнемо ділитися своїми знаннями та найкращими практиками з іншими професіоналами галузі, надаючи цінну інформацію та поради на своєму сайті.
Соц. мережі:
Посилання на сайт:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

Банерна реклама: що це таке та як вона працює?

Банерна реклама - це один з типів контекстної реклами, який включає в себе розміщення рекламних зображень на цільових веб-ресурсах з метою привернення якісних відвідувачів. Кожен банер представляє собою унікальне рекламне повідомлення, яке може бути в статичному вигляді або анімацією. Банерна реклама може "зустріти" вас на YouTube, під час онлайн-шопінгу, перегляду новин та в інших ситуаціях в Інтернеті. При кліку на банер ви переходите на веб-сайт рекламодавця, де розміщений конкретний продукт, послуга або товар. Основні аспекти, які необхідно враховувати для успішної банерної кампанії: Портрет потенційного клієнта: Визначте характеристики вашої цільової аудиторії, такі як стать, вік, інтереси, соціальний статус, рівень доходу і будь-яка інша доступна інформація. Чим більше ви знаєте про свою аудиторію, тим точніше ви можете спрямовувати свою рекламу. Інтерес: Ви маєте дуже обмежений час, щоб зацікавити потенційного клієнта. Дизайн банера повинен бути привабливим і виразним, але також важливо мати чітку...
171
8хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали