Google уклав першу у світі угоду на закупівлю ядерної енергії для живлення центрів штучного інтелекту

Google уклав першу у світі угоду на закупівлю ядерної енергії для живлення центрів штучного інтелекту
0
192
6хв.

Компанія Google підписала угоду, щоб використовувати малі ядерні реактори для енергопостачання своїх дата-центрів, що обслуговують штучний інтелект.

Співпраця з Kairos Power

Для цього компанія уклала контракт з Kairos Power, розробником малих модульних реакторів. Перший з них планують запустити до 2030 року, а до 2035 року встановити ще кілька додаткових реакторів.

Технологія Kairos Power передбачає використання охолодження на основі розплавленої солі разом із паливом у вигляді гранул. Це тепло передається до парової турбіни для вироблення електроенергії. Такий підхід дозволяє реактору працювати під низьким тиском, що робить конструкцію простішою й дешевшою. Минулого року американські регулятори вперше за пів століття видали Kairos Power дозвіл на зведення нового типу ядерного реактора. Вже у липні компанія розпочала будівництво демонстраційного реактора в штаті Теннессі.

Google уклав першу у світі угоду на закупівлю ядерної енергії для живлення центрів штучного інтелекту

Нові модульні реактори

Google стверджує, що ця угода додасть до 500 мегаватів нової енергії без викидів вуглецю в електромережі США.

«Мережі потрібні нові джерела електроенергії для підтримки технологій штучного інтелекту, які є основою для великих наукових досягнень, покращують послуги для підприємств і клієнтів, а також стимулюють національну конкурентоспроможність та економічне зростання. Ця угода допомагає пришвидшити нову технологію для чистого та надійного задоволення енергетичних потреб і розкрити повний потенціал ШІ для всіх», — заявили Майкл Террелл, старший директор з енергетики та клімату в Google.

Google сподівається, що ця угода забезпечить низьковуглецеве рішення для живлення центрів обробки даних, які потребують величезних обсягів електроенергії. Компанія, що належить Alphabet, заявила, що ядерна енергія є «чистим, цілодобовим джерелом електроенергії, яке може допомогти нам надійно задовольнити потреби в електроенергії». ЗМІ відзначають, що ці ініціативи ще мають пройти схвалення Комісії з ядерного регулювання США та відповідних місцевих органів.

Практики інших техно-гігантів

Вибуховий розвиток генеративного штучного інтелекту, а також хмарних сховищ підвищив потребу технологічних компаній в електроенергії. У березні Amazon придбав у Talen Energy центр обробки даних, що працює на ядерній енергії, у Пенсільванії. А у вересні компанія Microsoft підписала договір, який передбачає відновлення роботи першого енергоблоку атомної електростанції Three Mile Island також в Пенсильванії. Цей блок працював понад 50 років, але був закритий у 2019 році через фінансові труднощі. Другий енергоблок, де у 1979 році сталася серйозна аварія, більше не запустять. Однак це рішення ще повинно отримати дозвіл на федеральному, штатному та місцевому рівнях.

Поділіться своєю думкою!

TOP