Google втрачає довіру

Google втрачає довіру
0
228
5хв.

Google втрачає довіру? Сотні сторінок внутрішньої документації компанії потрапили до мережі.

Google втрачає довіру

Американська компанія підтвердила, що в мережу злили її реальні внутрішні документи API Content Warehouse. Документ на 2500 сторінок детально розкриває механізми пошукової системи, які стосуються збору даних щодо поведінки користувачів та правил видачі контенту на їхні запити, пише The Verge.

Що ж трапилось?

Першими про витік повідомили експерти з пошукової оптимізації Ренд Фішкін та Майк Кінг. Вони знайшли багато відмінностей від того, що Google повідомляли публічно про дані з Chrome та авторів публікації. Також кожен із них опублікував свій аналіз документів та їх змісту. Там йдеться, що Google збирає та потенційно використовує для ранжування у пошуку ті дані, які, за офіційною інформацією, нібито не відіграють жодної ролі. 

Також експерти виявили ще кілька цікавих фактів. Один з них стосується важливості кліків, а також різних типів кліків (гарних, поганих, довгих) для ранжування веб-сторінок. Так, під час розгляду антимонопольної справи США проти Google представники компанії визнали, що враховують метрики кліків як фактор ранжування у пошуку, а документи дали більше подробиць про ці системи.

Google втрачає довіру

Самі ж розробники не згодні зі звинуваченнями і закликають не довіряти всім розкритим даним.

“Ми застерігаємо від невірних припущень про пошук на основі вирваної з контексту, застарілої або неповної інформації”, – заявив представник Google Девіс Томпсон. 

За його словами, компанія «поділилася великою інформацією про те, як працює пошук, та типи факторів, що враховуються в системах, а також працює над захистом результатів від маніпуляцій».

Однак незрозуміло, які саме документи з тих, що потрапили у мережу, насправді використовуються для ранжування пошукового контенту — інформація може бути застарілою, використовуватися виключно з метою навчання або спеціально для оптимізації пошуку. У документах також не розкривається, яку вагу в ранжуванні мають різні елементи.

В цілому оприлюднена інформація викликала обурення у фахівців із пошукової оптимізації, маркетингу та видавничої справи. Так, з’ясувалося, що SEO-просування може взагалі не працювати для невеликих сайтів та компаній, у яких ще не сформовано сильного бренду.

Сподіваємось найбільша та найавторитетніша пошукова система планети витримає та подолає всі проблеми, які останнім часом накривають її наче снігова лавина. А ви довіряєте Google?

Поділіться своєю думкою!

TOP