Як створювати, оптимізувати та просувати контент для збільшення трафіку на сайт

Як створювати, оптимізувати та просувати контент для збільшення трафіку на сайт
0
209
7хв.

Контент-маркетинг залишається одним із найефективніших інструментів для просування бізнесу в інтернеті. Однак написання статей — це процес, який потребує часу, зусиль та ресурсів. Важливо не лише створювати цікавий і корисний контент, але й просувати його, щоб залучати аудиторію та підвищувати позиції сайту в пошукових системах. Якщо ви задумуєтеся про створення статей для вашого проєкту, потрібно відповісти на кілька ключових питань і правильно організувати роботу.

Чи варто писати статті?

Просування за допомогою контенту має сенс, якщо у вас є стабільний бюджет на послуги копірайтера або ви маєте можливість регулярно писати статті самостійно.

Якщо цього немає, варто задуматися і відповісти на три питання:

  1. Чи може тема вашого сайту залучити значний трафік за інформаційними запитами? Це можна перевірити у Вордстаті.
  2. Чи готові ви витрачати до двох годин на підготовку кожної статті (складання технічного завдання, перевірка написаного)?
  3. Чи маєте ви можливість інвестувати в лінкбілдінг для просування найкращих статей в топ або ж впевнені, що конкуренція за відповідними запитами низька і ваші матеріали легко потраплять у топ-10 з мінімальними зусиллями?

Якщо на всі питання ви відповіли “так”, можна сміливо переходити до наступного етапу.

Оберіть теми та запити для контенту

При підборі тем варто враховувати кілька важливих моментів:

  • Надавайте перевагу запитам із низькою або середньою конкуренцією, оскільки просування по висококонкурентним запитам може вийти дуже затратним. Виняток можуть скласти лише ті матеріали, які направлені на “прогрівання” аудиторії та сприяють підвищенню конверсії.
  • Вивчайте попит, щоб не витрачати час на написання контенту за застарілими запитами, які вже не приносять трафік.
  • Полегшити пошук ключових слів допоможуть сервіси аналітики, такі як Ahrefs, SEMrush або Google AdWords Keyword Planner. Найперше звертайте увагу на ключові слова з низькою конкуренцією, але водночас великим потенціалом для залучення трафіку.
  • Коли знайдете ключову фразу, оптимізуйте контент під цілий спектр подібних запитів, щоб просуватися не лише за основним, а й за більш вузькими запитами.
  • Перевірте пошукову видачу за схожими запитами, адже деякі з них можуть бути корисними для вашого сайту.
  • Якщо ви підібрали тему, що може принести значний трафік, варто подумати про розміщення статті не тільки на своєму сайті (особливо якщо він ще не має великої популярності), а й на відомій платформі у форматі гостьового поста з посиланням на ваш ресурс.

Підготуйте ТЗ для виконавця

Чим більш чіткими та продуманими будуть завдання, тим якісніше вийдуть матеріали. А ще, це допоможе зекономити на виборі копірайтера.

ТЗ статті має включати:

  1. Місце публікації – якщо це ваш сайт, то чи буде створюватися нова сторінка або матеріал буде розміщений на вже існуючій (не забудьте вказати, що робити з текстом, який там вже є).
  2. Тема та приблизний обсяг тексту – зазвичай для статей обирають середній розмір – близько 8000 символів.
  3. Користь для аудиторії – чому ця інформація важлива та як вона може допомогти читачам.
  4. План тексту з заголовками та тезами – структура, яку потрібно дотримуватися.
  5. Необхідна унікальність тексту – як правило, це 90% і більше. Чим складніший матеріал з точки зору термінології, тим нижчі можуть бути вимоги.
  6. Ключові слова та фрази, які обов’язково повинні бути в тексті.

Перевірте та оптимізуйте контент

Перед тим як затвердити текст, ще раз перегляньте ваші технічні завдання: чи відповідає готовий матеріал всім вимогам? Переконайтесь, що всі важливі моменти враховані, а сам текст приносить користь вашим читачам. Щоб покращити читабельність, унікальність і грамотність, можна скористатися такими інструментами, як languagetool.

Коли будете публікувати статтю, не забудьте приділити увагу таким важливим моментам, як:

  • URL сторінки;
  • Title (заголовок сторінки);
  • Description (Опис);
  • Теги Open Graph для коректного відображення в соцмережах.

Тепер текст виглядає більш природним і орієнтованим на читача.

Просувайте опубліковані статті

Підняти статтю в топ пошукової видачі найзручніше за допомогою орендованих посилань. Підберіть сайти, які схожі за тематикою з вашим контентом, і орендуйте на них кілька посилань через спеціальні сервіси. Коли стаття вже вийде в топ, посилання можна поступово знімати, щоб уникнути різкого падіння позицій.

Слідкуйте за метриками сайту та корегуйте стратегію просування

Регулярно аналізуйте ефективність ваших статей: скільки трафіку вони приносять, як впливають на конверсії, чи зростає ваш сайт у пошуковій видачі. Відстежувати ці та інші показники можна за допомогою безкоштовного сервісу Google Analytics.

Так ви зможете зрозуміти, які матеріали краще заходять і які ключові слова варто додавати у ваші тексти. На основі отриманих даних можна також оновити існуючий контент для ще кращих результатів. 

Тримайте корисний список сервісів:

  • LinksSape – ЛінксСапе
  • Ahrefs – Ахрефс
  • SEMrush – СЕМраш
  • Google AdWords Keyword Planner – Гугл Адвордс Кейворд Планнер
  • Google Analytics – Гугл Аналітікс
  • Title – Заголовок
  • Description – Опис
  • Alt – Альтернативний текст
  • Open Graph – Стандарт мікророзмітки для створення текстово-графічних анонсів

Написання статей і просування через контент – потужний інструмент для залучення трафіку та розвитку бізнесу. Однак для досягнення успіху потрібно ретельно підібрати теми, ефективно використовувати ключові слова та постійно аналізувати результати. Якщо у вас є час і ресурси, статті стануть чудовим способом розширити присутність вашого бренду онлайн.

Поділіться своєю думкою!

TOP