Що таке платформа клієнтських даних — CDP

Що таке платформа клієнтських даних — CDP
2
0
230
7хв.

CDP платформа клієнтських даних. Ми пояснимо, що таке customer data platform простими словами.

Що таке платформа клієнтських даних — CDP

У сучасному інформаційному світі компанії використовують багато різних способів для пошуку даних користувачів. Потім обробляють цю інформацію та ефективно взаємодіють з аудиторією. Проте не всі концепції є максимально дієвими для бізнесу, і можуть вимагати значних ресурсів від компанії. Тому бізнесу потрібне рішення, яке здатне забезпечити єдиний профіль клієнта та яке можна використовувати без залучення розробників чи сторонніх маркетингових агенцій. Саме для цього і була створена CDP.

CDP (Customer Data Platform) — база даних, в якій збирається, зберігається та структурується інформація про клієнта та його активності. Такі послуги взаємодіють із різними системами і формують єдиний клієнтський профіль. CDP-платформи збирають дані з онлайн- і офлайн-джерел, що дає можливість створювати більш докладну та точну анкету ліда.

Навіщо потрібна CDP?

Платформа даних про замовників служить трьом цілям.

  • Збір та уніфікація всіх даних з перших рук.

Багато таких інструментів, як електронна пошта, аналітика, CRM, засоби електронної комерції та соціальні мережі, використовуються роз’єднано і не дозволяють обмінюватися даними. Важко отримати повну картину про аудиторію, а ще складніше проаналізувати результати. Платформа даних про замовників покликана об’єднати всі інструменти, які використовують маркетологи, у єдине джерело інформації про замовників із перших рук.

  • Управління даними про клієнтів

CDP управляють даними з перших рук і захищають конфіденційність споживачів, контролюючи згоду на обробку та потоки даних між різними маркетинговими системами. В умовах, коли необхідно дотримуватись GDPR та правил конфіденційності даних, вашій компанії не обійтися без рішення для управління згодою та потоками даних та документації цих дозволів.

  • Використання даних замовників

Якщо вам вдасться отримати дозвіл на збір даних користувачів з перших рук, об’єднати їх та структурувати у профілі замовників, ви зможете розпочати роботу. CDP дозволяють створювати сегменти аудиторії, які можна використовувати у всіх інших маркетингових платформах та каналах.

Платформа клієнтських даних (CDP) фіксує всі торкання користувача та компанії. Джерелами інформації можуть бути:

  • дії на сайті
  • покупки в офлайн-касах
  • взаємодія з рекламним контентом
  • реакція на розсилки
  • дії у додатку
  • інформація із CRM-системи

Що таке платформа клієнтських даних — CDP

Як вибрати CDP?

  • Визначте свої цілі та завдання. Подумайте, навіщо вам потрібен цей інструмент, чого хочете досягти з його допомогою. Такий підхід допоможе зрозуміти, які можливості має CDP.

Якщо ви поки що точно не можете сформулювати завдання, то починайте відразу з вивчення пропозицій на ринку. Проведіть невелике дослідження, складіть список найпопулярніших CDP для вашого сегменту (B2B або B2C) та вивчіть їхній функціонал. Ознайомтеся з можливостями та інструментами, які надає кожна платформа даних клієнта.

  1. Ознайомтеся із безкоштовним тарифним планом вибраних платформ або спробуйте демо-версію. Це дозволить вивчити інтерфейс, випробувати функціонал та зрозуміти, наскільки він вам підходить. Деякі CDP відрізняються складністю управління та вимагають підтримки фахівців. Тому, якщо в штаті компанії таких людей немає, краще вибрати простішу платформу.
  2. Зіставте можливості CDP із завданнями вашого бізнесу. Вивчіть інтеграцію, можливість побудови клієнтської аналітики, якщо вона вам необхідна, створення сегментів на підставі прогнозів поведінкових факторів користувачів і так далі.

На останньому етапі вибору CDP ретельно вивчіть тарифні плани. Переконайтеся, що вибраний пакет надає потрібний вам функціонал, оскільки вони часто відрізняються набором інструментів і можливостей.

Використовуйте CDP, щоб збирати та структурувати дані про клієнтів та їхні дії з усіх можливих джерел, ідентифікувати користувачів та створювати легку стратегію взаємодії. А для керування взаємовідносинами з клієнтами та автоматизації продажів ви можете підключити безкоштовну CRM-систему від SendPulse. 

Висновок

CDP – це комплексна платформа для збору, уніфікації, обробки та збереження даних клієнтів з метою ретельного підбору цільової аудиторії компанії. Цей інструмент збирає дані про клієнта орієнтуючись на його демографічні та поведінкові особливості. Пошук даних відбувається на різних платформах: соціальних мережах, сайтах, додатках або навіть в офлайн джерелах. А ви вже користувались CDP, як це вплинуло на ваш бізнес?

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

2 серпень 2024

Instagram дозволить користувачам створювати ШІ-версії себе

Гайда клонуватись. Instagram дозволить користувачам створювати ШІ-версії себе.  Ну, що ж можливо хтось цього довго чекав і нарешті дочекався. Компанія Meta запускає функцію AI Studio, яка дозволить через її вебсайт або запустивши новий «AI chat» безпосередньо в Instagram створювати ШІ-версії себе. Тепер делегувати свої обов'язки стане простіше і швидше. Про це компанія повідомила 29 липня, пише The Verge. Функція призначена для того, щоб кріейтори контенту або власники бізнесів створювали власні ШІ-профілі для спілкування з підписниками. Вони зможуть вести комунікацію з людьми в ланцюжках чату та відповідати на коментарі в акаунті автора. Тепер користувачі будуть мати два варіанти персонажів: звичайні персонажі зі штучним інтелектом, які призначені здебільшого для розваги, та «штучний інтелект творців» для продовження власників бізнесу, контент-кріейторів та знаменитостей. Окрім того, творці зможуть налаштовувати автоматичні відповіді від своїх ШІ й диктувати, з якими акаунтами йому дозволено взаємодіяти. Також AI Studio...
205
4хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали