Легалізація криптовалютних транзакцій для арбітражників

Легалізація криптовалютних транзакцій для арбітражників
0
0
231
6хв.

Наша держава постійно лідирує у різних рейтингах з використання цифрових валют. Наприклад, у 2022 році Chainalysis поставила Україну на третє місце у світовому індексі використання криптовалют.

Українці вже давно використовують криптовалютні транзакції, але виникає проблема зі сплатою податків. Фахівці з оподаткування надають різну інформацію, що може призводити до ухилення від сплати зборів фізичними особами.

У цій статті розглянемо можливість легалізації доходу від криптовалютних операцій в Україні. Проаналізуємо законодавчі норми та надамо поради для фізичних осіб-підприємців.

Правові аспекти криптовалюти

У лютому 2023 року президент України затвердив закон «Про віртуальні активи», який частково визнає статус цифрових валют. У квітні податкова служба надала роз’яснення щодо оподаткування. Відповідно до нових правил, громадяни мають сплачувати 18% податку та 1,5% військового збору.

На папері все виглядає ідеально, проте в реальному житті система потребує доопрацювання. Прибуток від продажу криптовалют вважається іноземним доходом, що пояснює високу податкову ставку. Це викликає невдоволення у активних користувачів криптовалют.

У найближчому майбутньому податкова служба планує створити реєстр платників податків, що працюють з криптовалютами, куди фізичні особи зможуть вносити дані про свої операції та сплачувати податки. Однак, висока податкова ставка може відлякати багатьох користувачів, які не захочуть легалізувати свої доходи.

Легалізація криптовалютних транзакцій для арбітражників

Прогрес у легалізації криптовалюти є, але для фізичних осіб-підприємців виникає значна проблема. Наразі законодавство забороняє платникам єдиного податку приймати платежі у формах, що не є грошовими, зокрема у криптовалютах. Тож, без додаткових інструментів, працювати з криптовалютою легально не вдасться.

Взагалі, тема інтеграції криптовалют у фінансову систему країни є болючою. Державні органи рухаються у цьому напрямку повільно, і умови поки що далекі від ідеальних. Наприклад, Монобанк ще в 2021 році обіцяв підтримку криптовалют, але це питання досі не вирішене.

Легалізація криптовалютних платежів для ФОП

Українські фізичні особи-підприємці часто стикаються з криптовалютою, однак через недосконале законодавство не мають можливості приймати її як оплату за свої послуги. Це змушує багатьох арбітражників відкладати реєстрацію як офіційного підприємця, зокрема через таку проблему.

Партнерські програми вже давно використовують криптовалюту як основний платіжний інструмент. Проте, якщо партнер зареєстрований як ФОП, він не зможе прийняти такі кошти на свій рахунок і внести їх у декларацію платника єдиного податку.

Однак нещодавно на ринку фінансових технологій з’явився інструмент, що дозволяє легалізувати криптовалютні перекази для ФОП. Еквайринг від української біржі Whitepay надає можливість приймати платежі в криптовалюті з подальшою конвертацією в гривню.

Легалізація криптовалютних транзакцій для арбітражників

Процес для підприємця виглядає наступним чином: створення інвойсу для клієнта, отримання оплати в одній із підтримуваних криптовалют, зарахування коштів на рахунок, та замовлення виплати у гривнях. Підприємець отримує гроші на свій рахунок в українському банку.

Whitepay має ліцензовану фінансову компанію, яка може безперешкодно здійснювати перекази у гривнях і надавати звітні документи через систему електронного документообігу «Вчасно».

Якщо ви арбітражник або фрілансер із відкритим ФОП, виконавши 4 кроки, зможете приймати криптовалютні платежі від клієнтів:

  1. Подати заявку на офіційному сайті еквайрингу.
  2. Дочекатися обробки запиту, після чого менеджер сервісу зв’яжеться з вами та запропонує заповнити реєстраційну анкету KYB.
  3. Підписати договір на переказ коштів з фінансовою компанією через «Вчасно».
  4. Використовувати особистий кабінет для створення інвойсів та виведення коштів.

Зараз еквайринг Whitepay перебуває на стадії становлення, тому умови підключення прості. На відміну від Liqpay, Fondy та інших платіжних платформ, вам не потрібно мати вебсайт чи додаток для отримання платежів. Можна вказати посилання на профіль фріланс-біржі або зазначити, що платежі надходять від партнерських програм.

Легалізація криптовалютних транзакцій для арбітражників

Попередження та прогнози

На даний момент єдиний повністю легальний спосіб роботи з криптовалютою — це діяти як фізична особа, подавати щорічну декларацію про майновий стан і сплачувати податок у розмірі 18% + 1,5%. ФОП звітує окремо, як і раніше.

Хоча варіант з Whitepay здається ідеальним, теоретично податкова служба може звернути увагу на те, що ФОП приймає оплату у криптовалюті. Хоча це малоймовірно, адже фактично виплата надходить у гривнях від юридичної особи Whitepay.

Необхідно пам’ятати, що ФОП має зберігати первинні документи на кожний платіж. Договір з Whitepay на переказ коштів є важливим, але фактичні гроші надходять від клієнтів. Отже, знадобляться договори або інвойси для закордонних клієнтів.

Здійснення платежів у криптовалюті без використання Whitepay або подібних сервісів може призвести до скасування спрощеної системи оподаткування. У такому випадку податок на квартал, в якому сталося порушення, складе вже не 5%, а 19,5%.

Можливо, в майбутньому українські банки дозволять відкривати криптовалютні рахунки, що зменшить потребу в сторонніх платіжних інструментах. Однак це навряд чи відбудеться в найближчі 3-5 років або більше. Тому використання криптовалютного еквайрингу наразі значно економить час і дозволяє легалізувати арбітражну чи фрілансерську діяльність.

Попит на криптовалюту в ринку платіжних інструментів зростатиме. Вибір користування нею чи ні залишається за кожним індивідуально. Хоча в афілейт-сфері без цифрових активів працювати доволі складно.

21 липень 2024

Безпечний запуск акаунтів з анти-детект браузером Multilogin

Арбітражники щодня працюють з багатьма акаунтами, що може охоплювати сотні. Запускати їх безпосередньо – велика помилка, відома навіть новачкам. У таких ситуаціях на допомогу приходять антидетект-браузери, і одним із найпопулярніших є Multilogin. Сьогодні ми розкажемо, що таке Multilogin, які можливості пропонують антидетект-браузери та чому кожному арбітражнику необхідно оволодіти цими інструментами ще до початку роботи. Що таке Multilogin браузер? Multilogin браузер – це програмне забезпечення, розроблене для платформ Windows, MacOS та Linux. Воно дозволяє запускати численні браузери з одного облікового запису. Кожен з цих браузерів має унікальні характеристики, такі як версія, мова, часовий пояс і, що найважливіше, ГЕО, що допомагає уникнути блокувань. Чому арбітражники вибирають браузер Multilogin? Відповідь очевидна – Multilogin для Linux, Windows чи MacOS створений, щоб арбітражники могли обійти блокування. Цей тип браузерів змінює цифровий відбиток користувача, надаючи системам хибні дані. Простіше кажучи, Facebook не дозволить запускати з одного...
217
5хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали