Кібербезпека понад усе

Кібербезпека понад усе
1
0
216
6хв.

Кібербезпека понад усе. Топ порад – як захистити свої паролі.

Кібербезпека понад усе

Кіберзлочинність – це одна із ключових глобальних ризиків сучасності. Атаки в інтернеті мають різний формат, але перша лінія захисту від них — це надійний пароль. 

«Попереджений — значить озброєний» – так кажуть англійці. 

І мова не лише про особисті сторінки у соцмережах та ґаджетах. Хакери більше зацікавлені у даних корпоративних акаунтів на різних онлайн-сервісах.

Якщо ваш пароль зламано, це може призвести до таких наслідків:

  • Викрадення особистих даних. Злочинці отримують доступ до імен, адрес, номерів телефонів та інших особистих даних.
  • Фінансові втрати. Хакери можуть зняти гроші з ваших банківських рахунків чи кредитних карток.
  • Пошкодження репутації. Хакери можуть використовувати ваш акаунт для поширення дезінформації або публікації небажаного контенту.

Тож, очевидно, що пароль — це перший та дуже важливий ступінь захисту від зламу облікового запису. Дуже важливо подбати про його надійність. 

Як здійснюється крадіжка паролів

Злочинці використовують три основні способи перехоплення паролів:

  • перехопити паролі на шляху від клієнта до сервера
  • отримати паролі від самого користувача
  • перехопити паролі на стороні сервера, використовуючи його вразливість

Кібербезпека понад усе

А от як захистити свої паролі?

  • Не використовуйте короткі та прості паролі, на кшталт 12345, qwerty, абвгд тощо.

Довідка: На жаль, деякі облікові системи не дозволяють використовувати весь набір знаків. Проте основні символи, як !“#%&*/^:}|\~$;’:_?(), можна додати майже в будь-якому сучасному сервісі.

Порада: Ось кілька влучних прикладів:

  • Z8j17$#efТ1cL-Jfw
  • Pas-bRO@-@hdHogG4X
  • Не потрібно зашифровувати в паролі свої дані, які легко знайти у публічному доступі: ім’я, рік народження, телефон чи слоган.
  • Не використовуйте однакові паролі в різних акаунтах.
  • Увімкніть двофакторну автентифікацію. Вона створить додатковий рівень безпеки ваших облікових записів. Незалежно від того, чи це код, надісланий на ваш мобільний пристрій, біометричне сканування чи апаратний токен – двофакторна аутентифікація є потужним бар’єром проти несанкціонованого доступу, навіть якщо ваш пароль зламано.

Також, не варто забувати про кейлогер та інші методи спостереження

Кейлогер — це програмне забезпечення, яке дозволяє відстежити, які клавіші ви натискаєте на клавіатурі.

Захист паролів від кейлогерів

  • Не залишайте пристрої без нагляду та захищайте вхід до комп’ютерів, планшетів та телефонів. Також використовуйте на робочому місці менеджери паролів, щоб ваші натискання на клавіші не можна було відстежити та записати.

Кібербезпека понад усе

Зверніть увагу! Також бувають ситуації санкціонованого перехоплення потоку інформації, яке здійснюється держслужбами. В інших випадках ці дії є незаконними. Коротко опишемо алгоритм дій, які здійснюються зловмисниками. 

  1. Клієнт підключається до сервера та авторизується. Тоді зловмисник підключається до локальної мережі та запускає скрипт для крадіжки паролів.
  2. Далі зчитує та розшифровує з Cookie необхідні дані, видає себе за кінцевого користувача та отримує доступ до всієї необхідної йому інформації.

Щоб стовідсотково захистити свій пароль варто зробити такі дії…

  • Протестуйте надійність пароля за допомогою PasswordMonster або PasswordMeter сервісу.
  • Перевірте на haveibeenpwned, чи не засвітилась ваша комбінація символів у вкрадених базах даних паролів.
  • Періодично змінюйте всі паролі — не рідше одного разу на декілька місяців.

Пам’ятайте, кібербезпека — це не лише питання технологій, але й питання усвідомленого ставлення до захисту ваших даних. Усі наші поради будуть не надто дієвими, якщо пін-кодом на вашому телефоні і досі залишатиметься дата вашого народження або поширений графічний ключ. Тож складні паролі повинні бути на кожному вашому девайсі, без жодних винятків. Залишайтесь у безпеці від зловмисників.

Galina Zalevska

Журналістка з 15-річним досвідом роботи у найкращих медіа. Вона бездоганно знає як генерувати ідеї, планувати та реалізовувати їх для досягнення маркетингових цілей. Для Галини створення контенту це не робота, а спосіб життя.
Соц. мережі:

Популярні статті автора

Всі статті автора

Хочу стати автором

Фармінг криптовалют – інвестиція чи шахрайство

Що таке фармінг криптовалют? Та чи можна на ньому заробити? Почнемо з цифр: від 10% до 1000% річних можна заробити на фармінгу криптовалют. Що таке фармінг та звідки взялась ця назва? Фармінг – це одна зі стратегій інвестицій у криптовалюту. Ви позичаєте свої монети, аби отримати з них відсоток. Так можна заробити від 10% до 1000% річних. Проте і ризики втратити гроші тут теж великі. Фармінг або прибуткове фермерство з’явилося у червні 2020 року. Тоді платформа децентралізованих фінансів Compound почала поширювати свій токен COMP серед користувачів. Сама назва має цікаве походження. Спочатку термін "фермерство" пішов з інтернет-мему, де старий відеоролик про сінокіс був обіграний у контексті криптовалют. Працівники в полях сіють одні монети, а за якийсь час збирають прибутковий урожай інших. Farming vs Staking На перший погляд, фармінг може здатися аналогом класичного стейкінгу, проте між ними є серйозні відмінності. При...
168
7хв.

Поділіться своєю думкою!

Наш Телеграм-канал

Підпишись і отримуй найсвіжіші новини, анонси матеріалів та унікальні пропозиції першим.

Отримати гідні кейси та гайди із заробітку в арбітражі
при підписці на розсилку не буде спаму, тільки придатна інфа і матеріали